Kultúra

A KKP kísérlete, hogy szabotálja a Shen Yun előadását a Dominikai Köztársaságban kudarcot vallott

A Shen Yun Performing Arts 2006-os alapítása óta először idén debütált a Karib-térségben, a Dominikai Köztársaságban.

Több tisztviselő is gratuláló levelet küldött a New York-i székhelyű Shen Yun társulatnak, amelyben üdvözölték a csoportot, és elismerésüket fejezték ki a Shen Yun azon erőfeszítéseiért, amelyek a „kommunizmus előtti Kína” hagyományos kínai kultúrájának felelevenítésére irányulnak.

Február 2. és 7. között a Shen Yun hét előadást tartott a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban és Santiago városában.

Az előadások azonban nem voltak kihívásoktól mentesek.

A Shen Yun szervezői tavaly novemberben indították el promóciós kampányukat a Dominikai Köztársaságban tartott fellépés előtt.

Ezzel egyidejűleg azonban a Kínát irányító Kínai Kommunista Párt (KKP) is kampányt indított ezen erőfeszítések megzavarására, a diplomáciai kapcsolatait használva fel arra, hogy üzeneteket küldjön különböző szinteken a dominikai kormány tagjainak és a különböző helyi médiumoknak. A cél az volt, hogy nyomást gyakoroljanak a hatóságokra, hogy töröljék az előadást.

Minerva Cruz, egy helyi szervező szerint a KKP taktikája nem működik a demokratikus országokban.

„Nem hiszem, hogy egy olyan demokratikus ország, mint a miénk, elfogadná a Kínai Kommunista Párt által gyakorolt nyomást. A Kínai Kommunista Párt más országokban történt beavatkozása nálunk nem lesz sikeres. Biztosan tudjuk, hogy a KKP november óta erős befolyást gyakorol, és megpróbálja töröltetni a műsort”. Cruz a dominikai Fálun Dáfá Egyesület elnöke, mely a Shen Yun ottani házigazdája.

Nem ez az első alkalom, hogy a KKP megpróbál beavatkozni a fellépésekbe.

A Shen Yun honlapja szerint a társulatnak megalakulása óta meg kellett küzdenie a KKP beavatkozásaival.

Kezdve attól, hogy utasítja a nagykövetségeit és a konzulátusait szerte a világon, hogy nyomást gyakoroljanak a helyi színházakra – egészen a Shen Yun turnéjárműveinek veszélyes megrongálásáig és tönkretételéig.

E taktikák ellenére a KKP nem tudta megakadályozni a Shen Yun előadásait, amelyek Kína 5000 éves történelméről mesélnek, amelynek nagy részét a KKP 1960-as évekbeli kulturális forradalma során megsemmisítették vagy feledésbe merültek.

A közönség szerte a világon szépséget, reményt és jelentőségteljes értelmet fedez fel a Shen Yun történeteiben. A Shen Yun jelenleg nyolc különböző társulattal turnézik, amelyek egyszerre lépnek fel világszerte.

„Úgy gondolom, hogy ez egy kihagyhatatlan előadás, de mindenekelőtt lenyűgözött az az üzenet, amelyet a művészeten keresztül közvetít – nemcsak arról, hogy mi történik Kínában, hanem arról is, hogy milyen spirituális értékek rejlenek ebben az előadásban” – mondta Chiqui Checo, a santiagói Cibao Nagyszínház igazgatója, aki szintén látta a Shen Yun ottani előadását. „Ez tényleg nagyon-nagyon lenyűgözött.”

„Úgy tűnik számomra, hogy ez egy fényes pillanat a színház vezetésében eltöltött időm során, mert ez egy olyan tánctársulat, amely hisz az erényekben, a fegyelemben, az emberi szellem felemelésében, amelyre minden országnak, minden kultúrának vigyáznia kell” – mondta Carlos Veitía, a santo domingói Eduardo Brito Nemzeti Színház igazgatója, ahol a Shen Yun fellépett.

A Dominikai Köztársaság közönsége, amely ellenállt a KKP megfélemlítésének, másokkal együtt nagyra értékelte a Shen Yun-t, amelynek a KKP megtiltja, hogy fellépjen Kínában.

„Tehát ez nem csak egy előadás; ez kulturális művelés az előadáson belül azzal a vággyal, azzal az erővel, hogy fontos kapcsolatokat akarunk fenntartani az 5000 éves történelem és a jövőnk között” – mondta Andrea Calistri, a Sapaf Leather Goods vezérigazgatója, aki a Shen Yun-t Firenzében, Olaszországban nézte meg.

„Egyszerűen csodálatos, ahogyan a művészi képességeiket arra használták, hogy átadják az embereknek a véleményüket arról, milyen volt Kína, milyen Kína ma, és mit várnak békében a jövőtől” – mondta Marie Rimmer, St. Helens South és Whiston brit parlamenti képviselője. Ő Londonban látta a Shen Yun-t.

„Folytassátok tovább, tegyétek azt, ami igaz a kultúrátokra, képviseljétek a kultúrátokat, az országotokat és a művészeteteket. 100 százalék, fantasztikus előadók vagytok. Ez egy fantasztikus produkció. Folytassátok, kérlek” – mondta Ted Bodnar, aki a Bodnar Architecture, PC vezető építésze. Ő New Yorkban látta a Shen Yun-t.

A Shen Yun idén május 10-ig folytatja a fellépéseket, és 2024-ben egy vadonatúj előadással tér vissza.

Forrás: https://www.ntd.com/shenyun/ccp-attempt-to-sabotage-shen-yun-performance-in-dominican-republic-fails_914383.html