Hírek,  Politika

A kínai igazságügyi minisztérium szigorítja az ügyvédek ellenőrzését

Április óta a rezsim egyre több ügyvédtől vonja vissza az engedélyeket. Az ügyvédek egyre nagyobb nyomás alatt vannak, és ragaszkodniuk kell a pártvonalhoz – kétség esetén a KP illetékesei megmondják, hogy mit mondhatnak a bíróságon és mit nem.

Július végén a kínai Igazságügyi Minisztérium utasítást adott a hatóságoknak, hogy vonják vissza az ügyvédi engedélyek két csoportját: azok az ügyvédek, akiknek állampolgársága nem kínai, és akik más jogi tevékenységet folytatnak.

Kína nem engedélyezi a kettős állampolgárságot. Sok gazdag és hatalmas kínai elit tag azonban egy másik országban folyamodik állampolgárságért, és nem regisztrálja külföldi állampolgárságát a hatóságoknál.

Eközben Kínában sok ügyvédnek más munkája van a megélhetéshez. A The Epoch Times-nak nyilatkozó ügyvédek aggódnak a szigorított ellenőrzések miatt.

Az emberi jogi ügyvédek elveszítik engedélyüket

Wu Kuiming, Guangdong tartomány emberi jogi ügyvédje a kínai nyelvű Epoch Times telefonos interjújában elmondta, hogy az engedélyek visszavonása áprilisban kezdődött, az Igazságügyi Minisztérium kérésére. A minisztérium azonban csak júliusban adott ki hivatalos dokumentumot. A tartományi igazságügyi hatóságok intézkedései megerősítették Wu információit.

Például a Hunan Tartományi Igazságügyi Minisztérium közölte, hogy hivatalos honlapja szerint legalább 1436 ügyvédi engedélyt vont vissza április 13. és augusztus 27. között.

A Hunan Ügyvédi Kamara adatai szerint Hunanban összesen 12 806 ügyvéd van. Ez azt jelenti, hogy az ügyvédek körülbelül 11,2 százaléka elvesztette törvényes engedélyét. Augusztus 27- én a Hunan-kormány bejelentette, hogy visszavonta 193 ügyvédi engedélyét, de nem közölte az okát.

„Ez a kezdet. A rendszer a jövőben egyre szigorúbban ellenőrzi az ügyvédeket ”- mondta egy Xie nevű helyi ügyvéd. Hozzátette, hogy az elmúlt években az ügyvédek egyre nagyobb nyomást éreztek a Kínai Kommunista Párt irányvonalának követésére, és szigorúbbá tették őket a jogállamiság fenntartása terén.

„Most Kína szárazföldi ügyvédeinek alapvetően nincs joguk megszólalni. Normális közigazgatási ügyben [amely egy kormányzati szervet érint] az ügyvédeknek az általuk készített védekezési érveket jóváhagyás céljából be kell nyújtaniuk az igazságügyi hatóságokhoz. A tisztek ezt követően elmondják az ügyvédeknek, hogy mit mondhatnak a bíróságon és mit nem”- mondta Xie.

A magánjogi egyesületeket a kormány felügyeli

A helyi ügyvédi kamarák engedélyeket adnak ki ügyvédi irodáknak vagy ügyvédeknek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy jogsegédeket alkalmazzanak. Míg az ügyvédi szövetségek a felszínen magánszervezeteknek tűnnek, kormányzati szervek felügyelik őket.

A kínai ügyvédi kamarába való felvételhez ügyvédi vizsgát kell tenni, amelyet a központi kormány szervez, majd a cégben egy képesített ügyvédi irodát és mentori ügyvédet kell találni, aki hajlandó legalább 12 hónapig bérmunkásként vagy gyakornokként alkalmazni az illető személyt.

A törvényszéknek a 12 hónapos szakmai gyakorlat befejezése után interjút kell kérnie a helyi ügyvédi kamarával. A képzési és vizsgadíj befizetése után is előfordulhat, hogy a jogi asszisztens vagy alkalmazott továbbra sem kap engedélyt. Néhányan közülük a közösségi médiában kijelentették, hogy meg kellett vesztegetniük a helyi ügyvédi kamara tisztviselőit.

Az Ügyvédek Egyesülete megtagadja az engedélyeket

Li Qingliang elmondta, hogy az ügyvédi vizsgát 2008-ban tette le, és 2018-ban kezdett jogtanácsosként dolgozni. Májusban interjút folytatott a Pekingi Ügyvédi Kamarával az ügyvédi engedélye miatt, miután 1950 jüan oktatási díjat fizetett. Az ügyvédi kamara azonban azt állította, hogy Li nem rendelkezik elegendő jogi ismerettel, és elutasította a kérelmét.

Ezt követően májusban pert indított a Pekingi Szövetség ellen a pekingi Dongcheng kerületi bíróságon, és megtámadta engedélyének elutasítását. Li nem az egyetlen, aki ilyen pert indít.

2019 szeptemberében a törvényszéki Zhang Wenpeng pert indított a Sencsen Városi Ügyvédi Kamara és a Guangdongi Ügyvédi Kamara ellen a Shenzhen Yantian Kerületi Bíróságon, és a szükséges eljárások befejezése után megtámadta engedélyének elutasítását is.

Két hónappal később azonban Zhang kénytelen volt elhagyni az ügyvédi irodát, ahol dolgozott, miután a helyi hatóságok kivizsgálták a céget.

Forrás:

Az eredeti cikk a The Epoch Times USA-ban jelent meg (német adaptáció: sza). Eredeti változat: A kínai igazságügyi minisztérium szigorítja az engedélyek visszavonásával rendelkező ügyvédek ellenőrzését

https://www.epochtimes.de/…/chinas-justizministerium…