Hírek

A Globális Imámok Tanácsa eltiltotta a muszlimokat a pekingi téli olimpián való részvételtől

A muzulmán vallási vezetőkből álló Globális Imámok Tanácsa (GIC) december 30-án megtiltotta az iszlám követőinek a 2022-es pekingi téli olimpiai játékokon való részvételt és az ottlétet, az ujgurok elnyomására hivatkozva Kína északnyugati Hszincsiang régiójában.

A GIC a világ első és legnagyobb transznacionális nem kormányzati szerve, amely az összes iszlám felekezet és irányzat muzulmán vallási vezetőit tömöríti, és honlapja szerint világszerte több mint 1300 tagot számlál.

„A GIC nyilatkozata a 2022-es téli olimpiáról” című állásfoglalásban a GIC elnöke, Mohammad Baqir al-Budairi imám csütörtökön azt mondta, hogy a pekingi játékok „közvetlenül egy zsarnoki és elnyomó rezsim érdekeit szolgálják, amely felelős az ujgurok népirtásáért és az etnikai tisztogatásért”.

„A Globális Imámok Tanácsa úgy döntött, hogy a 2022-es pekingi rendezvényeken való részvétel és jelenlét tilos” – írta.

„Támogatjuk az elnyomott ujgur muszlimokat, és egységben állunk mellettük. A kínai kormány továbbra is megsérti a kínai muszlimok alapszintű emberi és alapvető jogait elnyomáson, kínzáson és a diktatúrán keresztül” – tette hozzá levelében a GIC elnöke.

A lépés azután történt, hogy a Biden-kormányzat a múlt hónapban bejelentette a 2022-es pekingi téli olimpiai játékok amerikai diplomáciai bojkottját, a kínai rezsim Hszincsiangban fennálló emberi jogi válságára hivatkozva. Az Egyesült Államok nem küld hivatalos küldöttséget az eseményre, bár az amerikai sportolók számára továbbra is megengedett a versenyeken való részvétel.

A kínai rezsimet azzal vádolják, hogy népirtást és emberi jogi visszaéléseket követ el az ujgurok és más etnikai kisebbségek ellen Hszincsiang régiójában. A kínai kormány tagadta a vádakat, beleértve a térségben végzett kényszermunka vádját is.

Korábbi ujgur fogvatartottak azt mesélték a The Epoch Timesnak, hogy kínzásnak voltak kitéve, és arra kényszerítették őket, hogy megtagadják a hitüket, valamint arra kényszerítették őket, hogy hűséget fogadjanak a Kínai Kommunista Pártnak (KKP), miközben „ismeretlen okokból” sokszor túlzsúfolt létesítményekben tartották fogva őket.

Az ujgurok – akiknek többsége szunnita muzulmán – és más etnikai kisebbségek, például a tibetiek – akiknek többsége buddhista -, valamint más vallású hívők, például a házi keresztények és a Fálun Gong követői már régóta célpontjai a KKP ateista társadalompolitikája által létrehozott „gondolati átnevelésének”, vagy más néven az agymosás útján történő átalakításnak.

„Üdvözöljük a 2022-es pekingi olimpiát bojkottáló szervezetek növekvő számát, és megerősítjük szolidaritásunkat az Ujgur Világkongresszussal. Emellett hálánkat fejezzük ki annak a sok hitszónoknak és vallási szervezetnek, akik támogatásukról biztosították a muszlimokat a csapások idején” – zárul a GIC közleménye.

Forrás:

https://www.theepochtimes.com/global-imams-council-bans…

Kép: Pekingi olimpiai csarnok

(Credit: <!– HTML Credit Code for Can Stock Photo –>

<a href=”https://www.canstockphoto.com„>(c) Can Stock Photo / lucidwaters</a>)