Hírek,  Politika

A CIA volt főnöke a New York-i kínai kémhálózatra figyelmeztet

Vision Times: James M. Olson, a CIA korábbi kémelhárítási főnöke arra figyelmeztetett, hogy a kínai hírszerzés széleskörűen kiterjesztette kémhálózatát New York városára. Olson becslései szerint a városban legalább 100 kínai hírszerző tiszt működik egy időben.

Kína kémhálózata

„A kémprogramjuk hatalmas… Agresszívan bányásszák a közösségi médiát, és olyan kínai-amerikaiakat keresnek, akik szeretettel bírnak a Kína (értsd: kínai kommunista rezsim) iránt… A rendőrség, a katonaság és a kémelhárítás nagyon nagy célpontok… A kínaiak nagy érdeklődést mutatnak a NYPD-tel (New York City Police Department – New York City-Rendőrkapitányság) kapcsolatos valaki iránt, aki felvételeket szerezhet meg, nyomokat szolgáltathat, megtudhatja, ki ellen folyik vizsgálat. Valószínűleg volt egy tippjük, és megtalálták a módját, hogy behízelegjék magukat” – mondta Olson a New York Postnak.

Olson figyelmeztetése abban az időben jön, amikor nemrégiben letartóztattak egy tibeti származású honosított amerikai állampolgárt, aki a NYPD tisztjeként dolgozott, miután kiderült, hogy Kína számára kémkedett. A tiszt, Baimadajie Angwang volt tengerészgyalogos és az Egyesült Államok hadserege tartalékos állományának a törzsőrmestere. A 33 éves férfi 2018-ban még a „Hónap zsaruja” díjat is elnyerte.

Hamis nyilatkozatok készítésével, átutalási csalással és törvényellenes eljárással vádolták meg egy külföldi kormány ügynökeként. Olson szerint az Angwanghoz hasonló emberek Peking számára „aranybányát” jelentenek.

A volt főnök rámutat, hogy a kínai hírszerzésnek gyakran sikerül meggyőznie célpontjait arról, hogy a cselekedeteik nem fognak ártani az Egyesült Államok érdekeinek. Pekingnek számos kémje van, aki mindenféle információt szolgáltat, amelyik túl jelentéktelennek és értéktelennek tűnhet.

Mindazonáltal, ha ezektől a kémektől összegyűjtött minden információt összeraknak, néhány lényeges információ merülhet fel. Olson azt állítja, hogy a kínai ügynökök Angwangot használhatták az NYPD tevékenységeinek megfigyelésére, beleértve a birtokukban lévő adatbázisokat, az ellenőrzési programjaikat, hogy milyen információkat gyűjtenek a kínai konzulátus tisztviselőiről, stb.

Az egyik tényező, amelyik gyanút keltett Angwang tevékenységeit illetően, az volt, hogy bár menedékkérőként telepedett le Amerikában, számos utazást tett Kínába.

Olson rámutat, hogy normális, ha a kezelők arra kérik operatív munkatársaikat, hogy alkalmanként Kínába jöjjenek jelentéstételre, valamint azért, hogy viszonzást kapjanak. Ez lehetővé teszi a kínai ügynökségek számára, hogy felmérjék az operatív alkalmazott lehetőségeit saját területükön.

A kémkedést olyasmiként fogják meggyőzően bemutatni, ami kisegíti a kínai embertársaikat. Abban az esetben, ha az operatív alkalmazottaknak családjuk van a régi hazájukban, Peking hatalmi befolyásként fogja felhasználni azt. Az együttműködés garantálná a hozzátartozók biztonságát és egy könnyebb életet Kínában.

Az együttműködés megtagadása eléggé megnehezítené e rokonok életét.

A jelentések szerint Angwangnak két szülője van Kínában, állítólag mindketten a kommunista párt tagjai.

Állítólag Angwang azt mondta egyik kezelőjének, hogy egy olyan NYPD vizsgát tett volna le, amely előléptetéssel járhatna, rámutatva, hogy „az odahaza élő emberekért” tette meg azt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a kémek központjának hívta Kína New York-i konzulátusát, és jelezte, hogy Angwang

letartóztatását követően még több embert tartóztathatnak le.

FBI-film

Hogy tájékoztassa az embereket a kínai kémkedés fenyegető veszedelméről, az FBI nemrégiben közzétett egy filmet, amely leleplezi a pekingi ügynökök toborzási erőfeszítéseit. A Nevernight Connection címet viselő film 26 perces és a Kína számára való kémkedés miatt elítélt Kevin Malloryt, a CIA volt tisztjét körülvevő eseményeken alapul.

Alan E. Kohler, az FBI kémelhárításának igazgatóhelyettese kijelentette, hogy a film azt mutatja be, hogy a külföldi hírszerző ügynökségek hogyan állítják be magukat tanácsadóként és fejvadászként, hogy amerikai szakemberekkel lépjenek kapcsolatba a hálózati honlapokon keresztül. A film Mallory valós letartóztatását is bemutatja a végén.

Forrás: https://visiontimes.com/…/ex-cia-chief-warns-of-extreme…

Kép: CIA logó (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:CIA_floor_seal.png) Public Domain (https://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain)