Politika,  Történelem

610-es iroda, a modern Gestapo!?

1999. június 10-én Csiang Cö-min volt kommunista pártvezető létrehozta a 610-es irodát, egy Kínában működő rendkívüli rendőri munkacsoportot, amelynek feladata a Fálun Gong felszámolása. A Fálun Gong Kína legnépszerűbb csíkung irányzata volt akkoriban és a pártvezetés nem nézte jó szemmel a nagyszámú csoportosulást egy a KKP-tól független szervezetben.

“A 610-es iroda éppen olyan, mint Hitler Gestapo-ja” – mondta Guo Guoting, a száműzetésben lévő kínai emberi jogi ügyvéd. “Nagy teljesítményűek, és elegendő pénzügyi támogatást kaptak a kormánytól, így … titokban ellenőrzik a helyi területeken lévő összes Fálun Gong gyakorlót.”

Kína hatalmas börtönrendszerének tanúi és túlélői beszámoltak arról, hogy a több mint 4000 dokumentált Fálun Gong-gyakorló halálával végződő ügyben az emberéletek kioltásában sok esetben a 610 irodai személyzet vett részt, elsősorban kínzás útján.

Kína jelenlegi igazságügyi minisztere Fu Zhenghua. Mielőtt 2018-ban kinevezték erre a szerepre, 2015-2016-ban a 610 iroda vezetője volt.

További információ:

https://hu.faluninfo.eu/attekintes/miert-uldozik

https://hu.faluninfo.eu/statemachinery/office610