Kultúra,  Történelem

慈禧, azaz Cixi, Kína utolsó császárnője

(fonetikusan: Ce-hszi, kínai írással: 慈禧, Cíxǐ, pinjin átírásban Cixi, élt: 1835. november 29. – 1908. november 15.)

Cixi Taihou, ismertebb nevén Özvegy Cixi császárné, 1861 és 1908 között 47 évig uralkodott Kínában. A Manchu Yehe Nara klánból származott és serdülőkorában Xianfeng császár ágyasává választották, majd végül Kínában a leghatalmasabb ember vált belőle.

Uralkodása Kína felett

Miután Cixi ágyasként lépett be a palotába, státusza kezdetben alacsony volt. Ez azonban hamar megváltozott 1856-ban, amikor Cixi megszülte a császár egyetlen fiát, Zaichunt. Hszianfeng császár halála után 6 éves fiát megkoronázták az új császárnak, és a királyság ügyei 8 idősebb tisztviselőből álló tanácsba kerültek. Cixi nem bízott ezekben a tisztviselőkben, és néhány hónappal később államcsínyt tervezett Xianfeng császár volt vezető tanácsadójával Ci’an-nal és Xianfeng testvérével, Gonggal. Ennek eredményeként Cixi és Ci’an lettek az új régensek, Gong pedig az új hercegi tanácsadó lett.

Az elkövetkező néhány évben az új vezetés leverte a Taiping-lázadást (1850–1864) és a Nian-lázadást (1853–1868), ezáltal a nyugalom és a stabilitás időszakát hozta Kínában. Kísérletet tettek a kormányzati korrupció felszámolására és tehetséges emberek felvételére. A hadsereg változáson ment keresztül, Cixi uralma megalapította az első külügyi hivatalt Kínában. Nyugati stílusú katonai arzenálokat építettek. Iskolákat hoztak létre idegen nyelvek tanulmányozására. 1907-ben Cixi elfogadta a „Nők oktatásának szabályozása” elnevezésű törvényt, amely szerint a nőket oktatni kell. Sok nő ösztöndíjat kapott, hogy külföldre menjen. Cixi több, az országban elterjedt brutális gyakorlatot is betiltott, köztük az „ezer vágás általi halál”-t.

Vasúti sínek

A kormányzókat Cixi uralma alatt két táborra osztották – az egyik teljesen ellenkezett a nyugatiakkal, a másik pedig az ország modernizálását akarta, hogy ne engedjék alá magukat a nyugatnak. Cixi az utóbbi táborhoz tartozott, ezért számos modernizációs intézkedést hajtott végre. Cixi azonban arra is tekintettel volt, hogy lehetőleg nem bántsa meg a helyiek érzelmeit. “Közel 20 évbe telt, amíg lehetővé tette a vasút teljes megépítését, mert nem akarta megzavarni a javasolt vonal közelében fekvő őssírokat. Nem akarta népszerűsíteni a textilgyárakat, mert azok elvették a munkát a kínai nőktől. Tudta azt is, hogy az emberek között sok ellenállás van a reformokkal szemben, a közemberektől kezdve a köztisztviselőkön át a nemesekig, akik irtóznak az úgynevezett barbár nyugati szokásoktól ”- írja a National Geographic.

(https://www.nationalgeographic.com/…/profiles-china…/)

Amikor a nyugati seregek Japánnal együtt a Boxer-lázadást (1899–1901) követően behatoltak Kínába, Cixi támogatta a Boxer-csoportokat a betörő seregek ellen. A kínai fél azonban megalázó veszteséget szenvedett, amelyet követően Cixinek reformokat kellett végrehajtania Kína alkotmányos monarchiává alakításáért. Cixi 1908-ban halt meg, és ezzel a kínai történelem leghosszabban uralkodó asszonyává vált.

Érdekes tények

A palotában nemcsak a császári konyha volt, hanem egy speciális konyha is, amelyet kizárólag Cixi ízlésének tartottak fenn. A „nyugati konyha” néven ismert területet több területre osztották – vegetáriánus, zsemle, hús, rizs, tészta, sütemény és snack részlegre. A személyzet állítólag akár 4000 különféle étel elkészítésére is képes volt. Étkezési szokásai szerint Cixinek állítólag 120 ételt kínáltak étkezésenként, ebből csak egy-két harapást evett, mert attól tartott, hogy megmérgezik.

Cixi munkamániás volt, minden reggel 5 óra előtt ébredt, és egész nap késő estig dolgozott. Még betegen is fáradhatatlanul dolgozott. Halála után Cixi emlékművének maradványait rablók rombolták le, akik ledöntötték a sírját, és ékszereket loptak a koporsójából. A sírhelyet csak 1949-ben állították helyre, és azóta ma is megtekinthető Zunhuában.

Kép: Az özvegy Cixi császárné festménye

Cixi, Kína utolsó császárnője. (Kép: Wikimedia / CC0 1.0 / https://en.wikipedia.org/wiki/File:Empress-Dowager-Cixi1.jpg / https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en)

Forrás:

Történetek az ősi Kínából

https://visiontimes.com/…/meet-cixi-chinas-last-empress…#