Hírek

Véget érhet a “Made in China” korszak

A gyártás világszinten eddig Kínában volt az egyik legkedvezőbb a nagy cégek számára, hiszen rendkívül olcsó és nagy számú munkaerőt lehetett igénybe venni az alacsony előállítási költségek érdekében. A minőség kapcsán ugyan sok kritikai észrevételt lehetne felhozni, ahogy azzal kapcsolatban is, hogy adott esetben lelkiismereti foglyokat is bevethettek nagy számban – kvázi ingyenes munkaerőként -, köztük a hitük és lelkiismereti meggyőződésük miatt fogva tartott számos csoport követőit (Ujgurok, házi keresztények, Fálun Gong gyakorlók, politikai ellenállók, stb.)

Jelenleg úgy tűnik, hogy megis az USA és Kína közti konfliktus az egyik legnagyobb kiváltó oka a kínai gyártás visszaesésének.

Valójában azonban összeérnek a szálak, hiszen az USA épp azt kritizálja legfőképp, hogy a kínai rezsim nem tartja be a nemzetközi szabályokat és emberi jogi normákat.

Nagy cégek is visszavonulót fújhatnak, mint pl. az Apple:

“Már 30%-ra növelte Kínán kívüli gyártókapacitásait az Apple legnagyobb beszállítója, a Hon Hai Precision Industry, más nevén a Foxconn.”- írja a Profitline

(http://profitline.hu/Vonul-ki-a-gyartas-Kinabol-411112)