Kultúra

Úgy tesz, mintha szeretné azt, amitől igazából nagyon fél – 葉公好龍

A Tavaszi és Őszi Korszakban (Kr. e. 770-476) Chu államban élt egy férfi, nevezetesen Chu Zhuliang, aki „Ye hercegének” szólíttatta magát.

Ye hercege ismert volt a sárkányok iránt érzett szeretetéről. Annyira kedvelte ezeket az állatokat, hogy sárkányokat festett és faragott mindenhol a házában – a falakra, az ajtókra, az ablakokra, a gerendákra és a pillérekre is. A ruháin hímzett sárkányok voltak, és az emberek gyakran mondták rá, hogy mindennél jobban szereti a sárkányokat.

Mikor a mennyei sárkány hallott a herceg szenvedélyéről, ez mélyen megindította. Eldöntötte, meglátogatja a herceget, hogy köszönetet mondjon neki. Mikor a sárkány feltűnt Ye herceg előtt, a férfi annyira megrémült a teremtmény látványától, hogy azonnal segítségért kiáltott.

A sárkány ezt nagyon furcsának találta, és megkérdezte: „Hallottam, hogy a sárkányokat szereted a legjobban. Hogyan félhetsz ennyire a látványomtól?”

Ye hercege remegve így válaszolt: „Csak a sárkányok képeit szeretem, azonban téged a valóságban látni nem ugyanaz!” Aztán a herceg olyan gyorsan, ahogy csak tudott kifutott a házából.

Ettől fogva az emberek megtudták, hogy Ye hercege csak a sárkányokról készült képeket és faragásokat szereti, nem pedig a valódiakat.

A fenti történet az „Új bevezető írások” című könyvben olvasható, melyet Liu Xiang írt a Nyugati Han dinasztiában (Kr. e. 206 – Kr. u. 23).

A történet ihlette a 葉公好龍 (yè gōng hào lóng) szólást, amely azt jelenti, hogy „egyvalaki azt vallja, hogy szeret valamit, amitől valójában nagyon is fél”.

Ma ezt a szólást arra használják, hogy kigúnyolják az elbizakodott vagy képmutató embereket.

Megjegyzés:

Liu Xiang (Kr. e. 77-6) egy tudós és író volt a Nyugati Han dinasztiában. Tudományos szakterületei közé tartozott a történelem, az irodalmi bibliográfia és a csillagászat is. Különösen jól ismerték a bibliográfiai munkájáról, amelyben a terjedelmes császári könyvtárat katalogizálta és publikálta.

Forrás:

Történetek az ősi Kínából

Az Epoch Times Kína Kutatócsoportja, Clearharmony.net

Kép: Ye hercege ismert volt arról, hogy szerette a sárkányokat. Azonban mikor egy igazi sárkány tűnt fel Ye hercege előtt, a férfi megrémült a teremtmény látványától, és segítségért kiáltott. (Catherine Chang/Epoch Times)