Kultúra

Szupermodell, aki a Vogue Women of The Year díjátadóján a Kínában történő visszaélésekről beszélt

Divatmodellnek lenni nemcsak a kifutón való sétálást jelenti.

Írta: Jocelyn Neo, Epoch Times

Pooja Mor indiai származású modell megkapta a „Young Achiever of The Year” díjat a Vogue Women of The Year 2019-en, és ennek alkalmából szót emelt azokért, akik hallhatatlanok. A díjátadó ünnepségen a szupermodell kendőzetlenül beszélt a világ egyik jelenleg tartó legrosszabb népirtásáról – a Fálun Gong Kínában folyó üldözéséről.

A Fálun Gong egy ősi tanokra épülő, testet és lelket nemesítő tanítás, amely az őszinteség, jószívűség és tolerancia tanokon nyugszik.

Mor, aki Indiából, Ahmedabadból származik, most New York-ban él. A modellkedésben az első lépéseket 2012-ben tette meg, miután megnyerte a „Clean & Clear Ahmedabad Times Fresh Face” rendezvényt. A nemzetközi bemutatkozása 2016-ban történt, mikor a Nicolas Ghesquiere’s Louis Vuitton Cruise 2016 show-n sétált a kifutón Kaliforniában, Palm Springs-ben.

Azóta a 27 éves modell olyanokkal dolgozott, mint Elie Saab, Alexander McQueen, Tory Burch, Dolce &Gabbana, Calvin Klein. Mor megkapta a „Model of The Year” díjat a Vogue Beauty díjátadón 2016-ban.

2018-ban a divatikon kapott egy „NEW WAVE: Creatives” díjat a British Fashion Council-től (Brit Divattanács). Idén év elején Mor egy erőteljes beszédet tartott a TEDx Talks-on arról, hogyan lehet jó dolog a nehéz gyerekkor.

Annak ellenére, hogy mindezeket az eredményeket a magáénak tudhatja, csak nemrégiben történt, hogy Mor, akinek van egy számítógépes mérnöki diplomája is, rájött a valódi teljesítmény jelentésére.

A Vogue Women of The Year 2019 díjátadón, amelyet Indiában, Mumbai-ban tartottak október 19-én, Mor megosztotta a megértését a közönséggel, amely nemzetközi és bollywoodi hírességekből állt.

„Mostanában jöttem rá, mit is jelent valóban elérni valamit. Ez akkor történt, mikor elkezdtem nemcsak saját magamért dolgozni, hanem másokért is, és a hangtalanok hangjává váltam.” – mondta Mor a köszönő beszédében.

Az elmúlt néhány évben Mor egy ügyre összpontosított, ami közel áll a szívéhez – felhívni az emberek figyelmét a Fálun Dáfá gyakorlók Kínában tartó üldözésére.

Mornak először 2014-ben mutatták be a Fálun Dáfát, más néven Fálun Gongot.

„Éreztem, hogy ez annyira csodálatos gyakorlat, annyira békés és mindig annyira pozitívvá tesz” – mondta Mor a The Epoch Times-nak, e-mail útján.

Mor nem tudta elfogadni, mikor hallotta, hogy 1999 júliusában a Kínai Kommunista Párt betiltott egy békés meditációs gyakorlatot, miután az emberek száma, akik gyakoroltak, rohamosan nőtt, a gyakorlat 1992-es nyilvánosságnak való bemutatása után.

1999 óta „több millió embert, aki Fálun Gongot gyakorol, vetettek alá jogtalan bebörtönzéseknek, ’agymosásnak’ és kínzásoknak, több ezer megerősített haláleset történt az őrizetben” – a Fálun Dáfá információs központ szerint.

Az elmúlt években a média is beszámolt arról, hogy a kommunista rezsim szerveket távolít el lelkiismereti foglyokból, amelyeknek a nagy része Fálun Gong gyakorló.

„Egy kormánynak támogatnia kellene a népét. Nem tudom elhinni, hogy egy ilyen dolog megtörténhet, különösen olyanokkal, akik az őszinteség, jószívűség és tolerancia alapelveket követik” – mondta Mor.

Elmondta, hogy nem volt könnyű számára megbirkózni ezzel. Elkezdett saját maga is utána nézni, dokumentumfilmeket nézett a Kínában végzett szerveltávolításról, és számos cikkel találkozott, amelyek megerősítették, hogy ezek a dolgok jelenleg is zajlanak.

Tehát mikor az ügynöke megkérdezte az okát, hogy miért akarja felhívni a figyelmet erre, a válasz nyilvánvaló volt. Elkezdett cikkeket írni és beszélgetni az emberekkel az üldözésről. „A legtöbb ember, akikkel beszéltem, megdöbbent amikor megtudta az igazságot, és nem értették, hogy miért üldöznek Kínában egy ilyen békés gyakorlatot” – mondta.

Miközben Mor a saját közösségi média platformjain aktívan felhívta a figyelmet a Fálun Gong üldözésére Kínában, közönség előtt soha nem beszélt a Fálun Dáfában való hitéről.

A lehetőség önmagától adódott, mikor hallotta, hogy a Vogue India őt választotta a „Young Achiever of The Year”-nek.

Mikor Mor elkezdte írni a köszönő beszédét, egy megszokott beszéd volt a saját szakmai karrierjével kapcsolatban.

Aztán megkérdezte magától: „Mit értem el igazán az életben?” és „Mi tesz igazán boldoggá?”

Rájött, hogy „igazi eredmény akkor van, mikor nemcsak magadért dolgozol, hanem ennél fontosabb, mikor másokért dolgozol, és kiállsz az emberekért, akiknek nincs hangja, és kiállsz egy nagyobb ügyért, aminek fényre van szüksége ebben a világban.”

„Miután befejeztem a beszédet, egy édes megelégedettség öntött el.”


„Másokért kiállva rájöttem, mit jelent valóban elérni valamit az életben” – fejezte be Mor a beszédét.

Mor elmondta a The Epoch Times-nak: „Hálás vagyok a Vogue India díjért, és mikor azon az estén beszédet adtam, megérintett, mennyi ember válaszolt: még többet meg akartak tudni az emberi jogok megsértéséről.”

De aztán azt mondta: „Miután kitettem a beszéd videóját az Instagramra, az ügynökömet felkereste a Vogue India, kérve, hogy szerkesszem át vagy vegyem le a videót, mert ’nem ösztönöznek a platformjuk személyes politikai nyilatkozatokhoz való használatára’. Úgy gondolom, ez csak azt jelzi, hogy még több figyelemfelhívást kell csinálni ebben az iparágban, valamint sok más helyen is.”

Mor megerősítette, hogy folytatni fogja a figyelemfelhívást arra, mi is történik Kínában.

„Nem tudok ülni és nézni, hogy több millió ártatlan embert jogtalanul üldöznek, és a szerveiket eltávolítják a beleegyezésük és bármilyen érzéstelenítés nélkül. Ki kell állnom ezért – ez az én ügyem, és fel kell emelnem a hangom értük.”

Forrás: http://hu.clearharmony.net/…/a113160-Szupermodell-aki-a-Vog…