Hírek,  Politika

Svédország bezárja az utolsó Konfuciusz Intézetet és tanulószobát is

(Minghui.org) Svédország utolsó Konfuciusz osztályát 2020 áprilisában zárták be Falkenberg déli városában. Amint a The Times of London beszámolt róla, Svédország az első olyan európai nemzet, amely bezárta az összes Konfuciusz Intézetet és az összes Konfuciusz osztályt. Ezenkívül az összes svéd város, beleértve Svédország második legnagyobb városát, Göteborgot, befejezte partnerségét Kína városaival.

Pontosan azért, mert a legelső Európában található Konfuciusz Intézet 2005-ben a Stockholmi Egyetemen nyílt meg , ezek a lépések Svédországban a Kínai Kommunista Párttól (CCP) való távolodás fontos szempontjából nagy jelentőséggel bírnak.

Rejtett propagandaszervezet, valódi oktatási szándékok nélkül

Lin Changchun, a KKP korábbi propagandaosztályának vezetője szerint a Konfuciusz Intézet „Kína tengerentúli propagandagépezetének fontos része”, bár a legtöbb szárazföldi kínai még soha nem is hallott róla.

A Konfuciusz Intézeteket a „Hanban” vezeti, a nemzetközi nyelvekért felelős testület Kínában. Ez a kínai oktatási minisztérium alszervezete. 2004 óta a Hanban összesen 541 Konfuciusz Intézetet és 1170 Konfuciusz Osztályt hozott létre 158 országban. Kulcsfontosságú pontként szolgál a kínai rezsim számára, hogy „lágy hatalmat” gyakoroljon az egész világ befolyásolása érdekében.

Ezek az intézetek és osztályok beépülnek a már megalapozott iskolákba vagy egyetemekbe, de maga a Hanban biztosítja a tanárokat és az oktatási anyagokat, és e projekt pénzügyi szponzora is egyben. Az intézetek a felszínen dolgoznak a kínai nyelv és kulturális cserekapcsolatok előmozdítása érdekében. Az igazi cél azonban a kommunista ideológia terjesztése és ezáltal a helyi hallgatók befolyásolása. Úgy tűnik, hogy az intézet tankönyvei Mao-idézeteket tartalmaznak.

A kínai rezsim a Konfuciusz Intézet szinte minden elemét ellenőrzi, állítja a Radio Free Asia (RFA) jelentés. A fogadó iskola által aláírt szerződés kimondja, hogy a kínai törvények a fogadó országban is alkalmazandók, hogy a szerződés nyilvános közzététele csak korlátozott mértékben lehetséges és a szerződés automatikusan megszűnik, amint a fogadó iskola bármi olyan tevékenységet végez, amellyel a rendszer nem elégedett.
A Hanban által alkalmazott összes tanárnak szerződést kell aláírnia arról, hogy nem vesz részt semmiféle Fálun Gong tevékenységben. A Hanban továbbá ragaszkodik hozzá, hogy a fogadó iskolák osztályaikban kerüljék az olyan témákat, mint Tibet, Tajvan, a Tiananmen mészárlás és a Fálun Gong.
Az utóbbi években nyomon lehetett követni azt is, hogy kapcsolatba kerültek a Konfuciusz Intézetek a kínai hírszerző szolgálattal is, amelyet toborzáshoz és kémkedéshez használtak.

A Reuters szerint 2019 októberében Belgium megtagadta a vízum megújítását Song Xining, a brüsszeli Konfuciusz Intézet igazgatója számára. Song-t azzal vádolták, hogy kémkedett a kínai hírszerző szolgálatnak, ezért tiltották meg belépését Belgiumba és további 25 európai országba!

Növekvő befolyás világszerte

Saját kijelentései szerint a Hanbannak jelenleg 187 Konfuciusz Intézete működik Európában és 81 az Egyesült Államokban. Európában Nagy-Britannia 30 Konfuciusz Intézettel az élen jár, Németországban 19, Franciaországban 18, Olaszországban 12, Spanyolországban 8, Belgiumban pedig 6 található összesen 10 millió lakosra. Azokban az országokban, amelyek szorosabbra fűzik a kapcsolatot Kínával, általában több Konfuciusz intézet és osztály található, amelyekért több pénzt is kapnak.

Az Egyesült Államokban a kínai kormány több mint 158 millió dollárt fektetett be több mint 100 Konfuciusz Intézetbe 2006 óta. Ezt tartalmazta a szenátus albizottságának „Kína befolyása az Egyesült Államokra” című jelentése. (Oktatási rendszer, „2019. február 22.” ) Miközben Kína több mint 100 Konfuciusz Intézetet nyitott az Egyesült Államokban az elmúlt 15 évben, az Oktatási Minisztérium minderről hallgatott „- nyilatkozta a jelentés.

A Konfuciusz Intézetek az elmúlt két évtizedben fontos csatornaként szolgálták a KKP-t, hogy a kommunista ideológiát világszerte terjesszék, és így beszivárogjanak más rendszerekbe. A nagy gazdasági kísértésektől (világ második legnagyobb gazdasági hatalma és 1,4 milliárd potenciális fogyasztó) elvakítva sok nyugati ország tudatosan becsukta a szemét és beleegyezett az együttműködésbe. A multinacionális vállalatok továbbra is egyre nyitják irodáikat Kínában, és befektetnek az országban. A Wall Street-i pénzügyi csoportok a profitszerzést szem előtt tartva arra ösztönzik az amerikai vállalatokat, hogy fektessenek be Kínában. Ezenkívül a politikusoknál lobbiznak a politikai döntések befolyásolása érdekében, hogy azok a KKP érdekében történjenek.

Kína új Selyemút projektje

Az elmúlt években Kína Új Selyemút projektje nagy figyelmet kapott, mivel a KKP milliárdos nagyságrendű dollárt gyűjtött össze közvetlen külföldi befektetésekkel. Olaszország volt az első ország Európában, amely aláírta a megállapodást az Új Selyemútról. Belgium, amelynek lakossága fele Peking lakosságának, szintén Kína szoros szövetségese lett ebben a projektben. A belga külkereskedelmi képviselet (BFTA) szerint kizárólag 2019-ben Belgium Kínával folytatott kereskedelme 26,6 milliárd dollár volt.

Angela Merkel német kancellár, a Hszi Csin-ping elnökkel 2019. március 26-án tartott sajtótájékoztatóján elmondta: „Mi, európaiak, aktív szerepet akarunk játszani [az új selyemút-projektben].” Emmanuel Macron francia elnök egyszer egy helyi francia médiacsatornával készített interjúban „maoistának” írta le magát. Mindkét ország, Németország és Franciaország megengedte a Huaweinek, hogy részt vegyen az 5G hálózat bővítésében, azaz a Huawei teljes műszaki felszerelését beépítik országaikban az általános biztonsági aggályok és a Huawei és a kínai katonaság közötti szoros kapcsolat ellenére is.

Hasonlóképpen, a legtöbb nyugati ország alábecsülte Kína emberi jogi helyzetét. Például Spanyolország volt az első nemzet az EU-ban, amelynek külügyminisztere Pekingbe látogatott a Tiananmen téri 1989-es mészárlás után. A spanyol állami bíróság bírája 2009-ben jogi segítségnyújtás iránti kérelmet nyújtott be, amely Csiang Cö-mint, a korábbi KKP vezetőjét a Fálun Gong üldözésével vádolta, később ezt a kínai rezsim nyomására visszavonták.

A KKP kommunista kísértetének fenyegetése

Most, hogy a KKP és a világ többi része közötti kapcsolatok megromlanak a COVID-19 pandémia miatt, sok nyugati ország felismeri azt a veszélyt, amelyet a kommunista kínai rezsim jelent a világ számára.

A Konfuciusz intézeteket és osztályokat világszerte sorra bezárják. Az ausztráliai Új-Dél-Wales összes Konfuciusz osztályát már 2019-ben bezárta. Eddig 26 Konfuciusz intézetet zártak be az Egyesült Államokban. Az Egyesült Államok Szenátusa fent említett jelentése e tekintetben szigorúbb ellenőrzést sürget a fogadó iskolákban.

A The Epoch Times 2019-ben kiadott, „Az ördög irányítja a világot” című könyvben a szerzők kiemelik:

„Számos kormány, nagyvállalat és üzletemberek észrevehető előnyöket élvezhetnek a KKP által, ha egy adott időszakra feláldozzák erkölcsi alapelveiket. De végül többet veszítenek, mint nyernek. Az ilyen rosszul megszerzett felületes előnyök mérgezőek. Csak akkor, ha nem engedik magukat át a szemeik előtt heverő érdekeknek, csak akkor lehet fényes jövőben részük.

A KKP normál értelemben nem politikai párt vagy kormány. Ez a kommunista kísértet képviseli. A Kínai Kommunista Pártral való azonosulás azt jelenti, hogy azonosul az ördöggel. A Kínai Kommunista Párttal való barátságos viszony az ördög megsegítése, segítése és szerepvállalás az emberiség pusztításának irányában. Ezzel szemben a KKP visszaszorítása azt jelenti, hogy belemegyünk a jó és a rossz közötti küzdelembe. Mindez nem csak a nemzeti érdekekért küzdő országokról szól. Ez az emberiség jövőjéért folytatott küzdelem. ”(Az ördög irányítja a világot, III. Kötet, 2020, 291. oldal)
Hogyan fog ellenállni a világ a kommunista kísértetnek?

Forrás: https://de.minghui.org/html/articles/2020/6/14/147377.html

Angol verzió: http://en.minghui.org/html/articles/2020/5/25/185210.html

Kínai verzió: http://www.minghui.org/mh/articles/2020/5/8/