Kultúra

Sárkányhajó Fesztivál: Csodálatos történelem és hagyományok

A Duan Wu Fesztivál (Sárkányhajó Fesztivál), mint a legtöbb kínai fesztivál, nemzedékeken átívelő legendákon alapul. Ezeket a fesztiválokat nem csupán szórakozásból ünneplik, hanem a hagyományos kultúra és örökség megőrzése érdekében.

A kínai emberek mindig is a sárkány leszármazottainak tekintették magukat. A fesztivál tényleges eredete valószínűleg a sárkány imádatára szolgáló szertartás. A kínai sárkányok azok az égi sárkányok, nem pedig a nyugati tűzokádók. Eredetileg a rizsből készült finomságok voltak a sárkánynak szánt áldozatok, és a sárkányhajóverseny is része volt a szertartásnak.

Manapság a Sárkányhajó Fesztivál legismertebb eleme a sárkányhajóverseny hagyománya. Ez az úgy nevezett Duan Wu fontos fesztivál a kínaiak számára, és számos ázsiai országban ünneplik. A hagyományos kínai naptár szerint az ötödik holdhónap ötödik napjára esik. A hajókat a Guangdongban található Gyöngy-folyó deltájából származó fából készítették.

A fesztivál a Hadakozó fejedelemségek korában (i. e. 453/403–i. e. 221) alakult ki Kínában, és eredetének több lehetséges változata is ismert.

Az egyik legismertebb elbeszélés szerint a következő történt: Qu Yuan a Chu állam lakója volt a Hadakozó fejedelemségek korában. Shi Ji évkönyvei szerint Qu Yuan az akkori Huai császárnak a minisztere volt. Teljes szívvel szolgálta a nemzetet, és más államokkal való szövetség létrehozását szorgalmazta a Qin állam ellen, de az arisztokrata törzsből származó Zi Lan bandája rossz hírbe hozta és félreállította.

Ezért aztán Yuan és Xiang vidékére száműzték. Száműzetése alatt Qu Yuan néhány szívhez szóló és nagy hatású verset írt a nemzet stabilitásáról és a nép megélhetéséről. A Qin később meghódította a Chút. Qu Yuan megtört szívű és kétségbeesett volt. Május ötödikén írt utolsó versét hátrahagyva egy nagy sziklába kapaszkodva vízbe fojtotta magát a Yu Luo folyóban, hazafias szívét bizonyítva azzal, hogy önkezével vetett véget életének.

A Chu nép elszomorodott, és mindannyian a folyóhoz rohantak, hogy leróják tiszteletüket Qu Yuan előtt. A halászok megpróbálták megtalálni a holttestét, de nem tudták. Hogy a halak ne egyék meg a testét, az egyik halász rizst és tojásokat dobott a folyóba, amiket Qu Yuan szellemének ajánlott fel. Mások is követték.

Egy orvos erős bort öntött a folyóba, hogy a folyó minden szörnyetegét és lakóját megmérgezze. Mivel attól tartottak, hogy a szörnyek megeszik a rizst, az emberek színes zsinórokkal ellátott imafüzérfa-levelekbe csomagolt rizst dobtak bele, amely később a rizsgombócokat szimbolizálta, amelyekkel ma a fesztivált ünneplik.

Forrás: Részlet innen:

https://www.nspirement.com/2021/06/10/history-of-dragon-boat-festival

Kép: Sárkányhajó fesztivál bemutatója, Qing-dinasztia (1644-1911). (Kép: Metropolitan Múzeum / Public Domain)