Kultúra

Rázd fel a párnákat és aludj jól (高枕無憂)

A Hadviselő államok időszakában (Kr. e. 475–221) a Qi állam miniszterelnöke Meng Changjun volt. Nagyon barátságos volt és hosszú időn át sok barátja élt nála. Egyiküket Feng Xuannak hívták.

A többi vendéggel ellentétben Feng nagyon csendes volt és nem hangoztatta, hogy milyen kedvességet tudna felajánlani Mengnek viszonzásul.

Egyik nap Meng elküldte Fenget a Xue területre, hogy gyűjtse be a bérleti díjat a bérlőktől.

Feng elment a területre, és megmutatta a számlákat az ottani embereknek. Azonban ahelyett, hogy megkérte volna őket, hogy fizessenek, elégette azokat az adósok előtt.

Továbbá egy díszvacsorát adott, hogy szórakoztassa őket és azt mondta nekik: „Meng egy jó mester. Azért kölcsönöz nektek egy kis pénzt, mert segíteni akar nektek, hogy javítsatok az életeteken.” Az emberek nagyon hálásak voltak Meng kegyelméért.

Meng ugyan nem volt boldog Feng tettétől, de hagyta, hogy Feng a házában maradjon.

Néhány évvel később Menget leváltották a miniszterelnöki posztjáról, és elküldték, hogy a Xue területen éljen.

Mikor Meng odaérkezett a családjával, Xue népe váratlan fogadtatásban részesítette, mondva, hogy vissza akarják fizetni kedvességükkel Meng nagylelkűséget.

Meng addig a pillanatig nem értette, micsoda nagy dolgot tett érte Feng. Mégis, Feng elmondta Mengnek, hogy ez nem volt elég. Hitte, hogy segíthet Mengnek visszaszerezni a pozícióját a Qi államban.

Hogy ezt tegye, Feng meglátogatta Wei királyát, és elmondta neki, hogy Meng rendkívül alkalmas és igazán hasznára lehet a Wei államnak. Hamarosan kiemelkedő pozíciót ajánlottak Mengnek a Wei udvarban.

Mikor Qi királya meghallotta, hogy meghívták Menget a Wei államba, hogy miniszter legyen, megígérte neki, hogy visszahelyezi Menget a pozíciójába, hogy a Qi államban maradjon.

Feng azt ajánlotta Mengnek, hogy udvariasan utasítsa vissza Wei állásajánlatát, és helyette javasolja a Qi királynak, hogy építsen egy templomot Xue-ban, hogy Meng maradjon a Qi államban.

Miután a templom felépült, Feng azt mondta Mengnek: „Most három helyed van, ahol élhetsz. Most felrázhatod a párnákat és jól alhatsz.”

A 高枕無憂 (gāo zhěn-wú yōu) kínai szólás szó szerinti jelentése „felrázni a párnát és nincs miért aggódni“. Ez azt sugallja, hogy valaki békében tud aludni mindenféle szorongás nélkül. Arra használják, hogy leírjanak egy békés és gondtalan életet.

Úgy tartják, hogy a Mengről és Fengről szóló történet a „Hadviselő államok cselszövései” című könyvből ered, amely egy híres, ősi kínai történelmi munka, amely krónikákban tárja fel a Hadviselő államok időszakának történelmi és társadalmi jellemzőit.

* * *

Forrás:

Történetek az ősi Kínából

Az Epoch Times Kína Kutatócsoporta, Clearharmony.net

Kép: A „felrázni a párnákat és kellemes lesz a pihenés” szólás egy történetből ered a Hadviselő államok időszakából. Arra használják, hogy leírjanak egy békés és gondtalan életet. (Mei Hsu, Epoch Times)