Kultúra,  Történelem

“Ne törekedj tisztességtelenül megszerzett haszonra!”

Xie Ting’en, a Jiangxi tartomány Fuzhou városának szülötte, üzletember volt a Qing-dinasztia idején. Tisztelték becsületességéért, és a helyiek „Xi mester” néven ismerték (mivel Jiangxiből származott).

Szegény családban nőtt fel, és 16 évesen kezdett el üzletelni Sichuanban, Fujianban és Guangdongban.

Amikor Fujianban üzletelt, egy kereskedő ruhát vásárolt Xietől. Miután a vevő kifizette a vásárlást és elment, Xie felfedezte, hogy a kereskedő 50 százalékkal többet fizetett neki. Azok, akik hallottak erről, azt mondták neki, hogy tartsa meg a pénzt, de Xie nem volt hajlandó.

Megtudta, hogy a vevő egy selyemüzlet tulajdonosa, ezért a város összes selyemüzletét felkereste, hogy megtalálja őt. Amikor végre sikerült, visszaadta neki a pluszpénzt. Bár nagyon meglepődött, a vevőnek őszintén imponált Xie becsületessége, és ők ketten jó barátok lettek.

Ez a történet széles körben ismertté vált Fujianban. A selyemkereskedő nemcsak Xie egyik hűséges vásárlója lett, hanem a város más üzletembereit is arra ösztönözte, hogy vásároljanak Xietől. Xie üzlete egyre nőtt, és kevesebb mint 20 év alatt ő lett Fuzhou leggazdagabb üzletembere.

Az ősi időkben az emberek megértették, hogy az erény felhalmozása jobb, mint a vagyon felhalmozása. Az erény felhalmozása a jótettekkel nemcsak a saját sorsunkat változtathatja jobbra, hanem áldást hozhat a gyermekeinknek és unokáinknak is.

Forrás: Részlet innen:

https://hu.clearharmony.net/articles/a113708-Osi-bolcsesseg-A-penz-megfelelo-kezelese-2-resz

Kép: Illusztráció (Kína Fókusz saját kép)