Kultúra,  Történelem

Ma császárné, a Ming-dinasztia példamutató császárnéja

Yuanzhangnak a felesége Ma császárné (Kr. u. 1332-–382) volt. Miután Zhu csatlakozott a lázadókhoz, összeházasodtak és támogatták egymást a mongol Yuan-dinasztia elleni harcok alatt. Maradtak fent olyan történetek, amelyek arról számolnak be, hogy titokban megmentette a saját ételadagját, hogy a férjének adja, bár maga is éhezett a nehéz időkben. Azonnal császárné lett, miután Zhu a Ming-dinasztia császárává nyilvánította magát Dél-Kínában.

Miután Zhu császár kiszorította a mongolokat északról, és egységesítette Kínát, Ma császárné megkérdezte tőle: „Az emberek békés és boldog életet élnek most?” Zhu nem nagyon örült ennek, és azt mondta, hogy az asszonyoknak nem kellene foglalkozniuk vagy érdeklődniük a nemzeti ügyek iránt. Ma császárné azt válaszolta: „Felség, olyanok vagyunk, mint a nép szülei, nem kellene érdeklődnöm a gyermekeim jóléte felől?” Azt tanácsolta Zhunak, hogy soha ne felejtsék el a szerény kezdetet és tartózkodjanak a luxustól.

Az aszály és éhínség idejében Ma császárné csak alapvető és közönséges ételeket evett, úgy ahogy a köznép, és imádkozott, hogy könnyítse az aszályt. Azt is javasolta Zhunak, hogy az átmeneti intézkedések helyett elővigyázatosságból intézkedjen a költségek csökkentéséről, és tegyen félre a termékenyebb időkben, hogy jobban szolgálja a népét.

Habár Ma császárné takarékos életet élt, másokat nagylelkűen kezelt. A császári hivatalnokoknak néha lakomát rendezett az udvarban, azt követően, hogy megvitatták a birodalmi ügyeket a császárral. Ma császárné mindig megbizonyosodott az ételek kifogástalanságáról, sőt néha még saját maga meg is kóstolta az ételeket, mielőtt azok felszolgálásra kerültek volna. Azt mondta: „A saját ételünk legyen egyszerű, de a szorgalmas hivatalnokoknak jó ételekkel szolgáljunk.” Az udvari hivatalnokok mélységesen tisztelték.

Mivel Ma császárné a szegény és kemény fiatalkorának tapasztalataiból megtanulta, hogy körültekintő legyen, ezért értékelte a jó háztartás fontosságát, és megtiltott minden pocsékolást. Még azután is, hogy császárné lett, saját maga foltozta a régi ruháit és az újakat is ő varrta. Azonban nagylelkű és kedves volt másokkal, beleértve a császári ágyasokat és családjaikat. Személyesen adott új ruhákat a palotában lévő cselédeknek és mindenkit megajándékozott a fesztivál napjai alatt. Kedves, gondoskodó császárnéként tartották számon.

Ma császárné szerette a múlt dinasztiáiban élt, köztiszteletben álló kínai császárnék történeteit olvasgatni. Leírt néhány történetet, és értékes dokumentumként őrizte azokat, hogy tanulhassanak belőlük. Mikor egyesek megkérdőjelezték, hogy néhány császárné nem volt-e túl nagylelkű és kedves, hogy uralkodjon a birodalmon, ezt felelte: „Jobb könyörületesnek lenni, mint gorombának, nem?” Mindenki egyetértett.

Kr. u. 1382-ben Ma császárné komolyan megbetegedett, de visszautasította, hogy megvizsgálja az orvos. Azt mondta: „Senki sem kerülheti el a sorsát. Ha itt az időm a halálra, nincs gyógyszer, ami meggyógyíthatna. Azért vizsgáljanak a legjobb orvosok, hogy legyen kit okolni a halálom miatt? Nem, és nem. Egy sem vizsgálhat meg.”

Ragaszkodott hozzá, hogy nem vesz be semmilyen orvosságot, annak ellenére, hogy Zhu császár megígérte, nem gyilkolják meg a kezelőorvosokat. Mikor a betegsége súlyossá vált, azt tanácsolta Zhu császárnak, hogy folytassa a tehetséges munkaerő toborzását, és az őszinte hivatalnokoktól kérjen tanácsokat. Utolsó szavai a gyerekeihez és az unokáihoz: „Nagyon szerencsések vagytok, hogy a palotába születtetek. Soha ne feledkezzetek meg a köznépről, akik keményen keresik a kenyerüket. Szolgáljátok jól a népet, legyetek hálásak az Isteneknek, és ne pazaroljátok a szerencséteket.”

Ma császárné ötvenegy éves korában halt meg. A palotában szolgálók nagyon hiányolták, és egy dallal fejezték ki az iránta érzett szeretetüket, amely méltán népszerű lett a palotában.

Zhu császár olyan szomorú volt, hogy sosem vett magához másik császárnét. Zhu császár azzal emlékezett meg róla, hogy a tanításaiból könyvet állíttatott össze, amely azóta széles körben elterjedt.

Forrás:

Történetek az ősi Kínából

Az Epoch Times Kína Kutatócsoportja, Clearharmony.net

Kép: Ma császárné, a Ming-dinasztia példamutató császárnéja (SM Yang)