Hírek,  Politika

Joshua Wong hongkongi aktivistát 13,5 hónap börtönre ítélték, valamint Agnes Chow és Ivan Lam aktivistákat is hónapokra börtönre ítélték

Joshua Wong hongkongi aktivistát és két régebbi kollégáját december 2-án börtönbüntetésre ítélték a város rendőrőrsén kívül 2019-ben megrendezett tömegtüntetésben játszott szerepük miatt.

A 24 éves Wongot 13,5 hónap börtönre ítélték, Agnes Chow (23) és Ivan Lam (26) demokratikus aktivistákat 10, illetve hét hónap börtönre ítélték.

Az ítélet a hongkongi ellenzéki aktivistákkal szembeni fokozott erőszakos cselekmények közepette jött a Peking által támogatott kormány részéről, mivel számos törvényhozót, aktivistát és újságírót tartóztattak le.

#JoshuaWong ügyvédeken keresztül így nyilatkozott Twitter oldalán: „Még nincs vége a küzdelemnek. Egy újabb kihívást jelentő csatatér áll előttünk. Most a börtönben zajló csatában veszünk részt sok bátor demonstrátorral, akik a demokráciaért küzdenek és a szabadság kevésbé látható HK számára, de mégis elengedhetetlen. Pic.twitter.com/1ZGmfUDf7k

Joshua Wong @ 之 鋒 @ (@joshuawongcf) 2020. december 2

A mondat elolvasása után Wong fekete pulóverben és egy műtéti arcmaszkban ezt kiáltotta: „Tudom, hogy a következő napok nehezebbek lesznek. Kitartunk.”

Mindhárman elismerték, hogy 2019. június 21-én „másokat bátorítottak az illetéktelen találkozóra való részvételre”. Wong elismerte, hogy részt vett az „illetéktelen találkozó megszervezésében”, míg Chow azt ismerte el, hogy a jogosulatlan ülésen „részt vett”.

A 2019-es tüntetés során tüntetők ezrei ostromolták a Wan Chai kerületi Rendőrkapitányságot, és elzárták a közeli utakat és az épület bejáratait.

Gyülekeztek, hogy tiltakozzanak egy olyan kiadatási törvény ellen, amely lehetővé tette volna, hogy Hongkongban tartózkodó embereket tárgyalásra küldjenek Kína szárazföldjére. A kiadatási törvényt azóta selejtezték.

Sok támogató jelent meg december 2-án a bíróság előtt, hogy biztassa a három aktivistát.

Nemzetközi elítélés

A tisztviselők és a jogvédők világszerte gyorsan elítélték az ítéletet.

Az USA kèpviselőház szóvivője, Nancy Pelosi (Kalifornia) „megdöbbentőnek” és „egyértelmű bizonyítéknak” nevezte az ítéletet, miszerint Peking nem fog megállni az ellenvélemények megszüntetése terén.

Eközben Yamini Mishra, az Amnesty International ázsiai-csendes-óceáni térségért felelős regionális igazgatója nyilatkozatában kijelentette: „A hatóságok … figyelmeztetnek mindenkit, aki nyíltan kritizálni merészeli a kormányt, hogy ők lehetnek a következőek. „

A Kínáról szóló Parlamentközi Szövetség (IPAC), a törvényhozók globális koalíciója sürgős intézkedéseket sürgetett Peking elszámoltatása érdekében.

Dominic Raab brit külügyminiszter is nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélte az ítéletet. Felszólította „a hongkongi és a pekingi hatóságokat, hogy fejezzék be az ellenzék elnyomására irányuló kampányukat”.

Eközben a liverpooli Lord Alton, törvényhozó és a Hong Kong Watch brit civil szervezet védnöke elmondta, hogy az elítélés „a kínai kommunista párt rezsimje által Hongkongra kényszerített felháborító tekintélyelvűség példája”.

Forrás (Részletek): https://m.theepochtimes.com/joshua-wong-other-hong-kong…

Kép: Epoch Times