Kultúra

Jiang Xinhui, a fia halálán keresztül mutat meg egy égi alapelvet

Qianlong császár uralkodásának 54. évében Jiang Xinhui volt a Yiliang kerületben található Diannan kormányzója. A megyében történt egy gyilkosság. Az áldozat egy nagyon szegény családból származott. Az a személy, aki a gyilkosságot elkövette pedig egy igen rangos, és gazdag család tagja volt.

A gyilkos megpróbálta megvesztegetni Jiang Xinhui-t, hogy ezzel jóvátegye a dolgot. Jiang elutasította a pénzt, de a fia titokban elfogadta azt, anélkül hogy ezt később közölte volna édesapjával.

Néhány hónap múlva, a Jiang család szeretett volna egy nagy kertet rendbe hozni. A Jiang fiú többekkel együtt a hegyekbe ment, hogy köveket gyűjtsenek a kerthez. Hirtelen egy hatalmas szikla esett rá, ami egy szempillantás alatt véget vetett az életének.

A történtek teljesen összetörték Jiang Xinhui szívét. Ez után azonban valaki elmondta neki, hogy a fia titokban elfogadta a kenőpénzt. Jiang lassan leküzdötte a bánatát és úgy döntött, hogy nem akarja eltitkolni, mit tett a fia, így hagyta, hogy az emberek nyíltan beszéljenek a történtekről.

Van egy kínai mondás: „Piszkos családi titkokat ne tárjatok fel kívülállók előtt”. Bár Jiang Xinhui szerette a fiát, még mélyebben megértette azokat az elveket, amelyek megmutatják, milyennek kellene lennie egy emberi lénynek. Az volt az akarata, hogy ez a történet ami megesett a fiával, a „jó tett jóval lesz megjutalmazva, a rossz pedig rosszal lesz megfizetve” elv példájává emelkedjen.

Forrás: Az északkeleti kertek feljegyzéseiből. (Clearharmony.net)

Kép: Huangshan (Free Image)