Kultúra,  Történelem

Három látogatás a nádfedelű háznál 三顧茅廬

A Három Királyság időszakában (Kr. u. 220-280) Kína három fő részre volt osztva: Wei államára az északi részen, Shu-ra a délnyugatin és Wu-ra a délkeleti országrészben.

Mivel Shu állam volt a leggyengébb állam kis területtel és kis hadsereggel, ezért gyakran megfenyegette Wei állama. Liu Bei, a Shu állam vezetője nagyon szívesen igénybe vett volna egy hozzáértő miniszterelnököt, hogy segítsen neki megerősíteni az államot.

Egyik nap Liu hallott Zhuge Liang-ról, akit sokan nagyon jónak és megbízhatónak tartottak. Zhuge azonban elvonultan élt egy távoli hegyen Longzhong területén, és visszautasított számos kiváló katonai tanácsadói állásajánlatot.

Megállapítva, hogy Zhuge nagy segítségére lehet Shu államnak, Liu azonnal elindult a hegyekbe az esküdt fivéreivel, Guan Yu-vel és Zhang Fei-jel, hogy felkeressék ezt a bölcs embert.

Nagy távolságot tettek meg, mire végre megtalálták Zhuge lakóhelyét, egy nádfedeles házat a hegyekben, de nem találták otthon. Azt mondták nekik, hogy Zhuge Liang még nem tért vissza egy hosszú vándorlásából, melyet különböző nemzeteknél tesz. A trió csalódottan tért vissza anélkül, hogy beszéltek volna Zhuge-vel.

Pár nappal később Liu és két hűséges társa újra elment, hogy meglátogassa Zhuge-t. Az úton elkezdett erősen havazni. Az egyik férfi azt javasolta, hogy forduljanak vissza, és menjenek egy másik napon, de Liu ragaszkodott hozzá, hogy folytassák az utat.

A csúszós lejtők miatt nagy erőfeszítéssel, de végül elérték a házat. Azonban ismét nem sikerült találkozniuk Zhuge-vel. Azt mondták nekik, hogy elment egy másik útra, és még nem érkezett vissza.

Ez alkalommal, mielőtt elhagyták a házat, Liu hagyott egy üzenetet, kifejezve csodálatát Zhuge kiváló tehetsége és éleselméjűsége felé, és leírta reményét is, hogy Zhuge talán segít majd a Shu államon.

Eltelt néhány nap. Liu Bei azt mondta két társának, hogy eldöntötte, újra meglátogatja Zhuge-t. Megpróbálták lebeszélni róla, mert nem érdemes megtenni egy harmadik utat. Liu elmagyarázta nekik, hogy Zhuge egy bölcs és tehetséges ember, aki megérdemli a tiszteletüket, és megéri az erőfeszítést. Liu hozzátette, hogy egyedül is el fog menni, ha a többiek nem akarnak hozzá csatlakozni.

Így hát harmadszorra is elmentek együtt, hogy látogatást tegyenek Zhuge-nél. Mikor megérkeztek, azt mondták nekik, hogy pihen. Liu megkérte társait, hogy türelmesen várjanak vele a hidegben.

Mikor Zhuge felébredt és meglátta Liu-t és a társait, megindította őt a három férfi komolysága és elszántsága. Beleegyezett, hogy segít Liu-nak, és Shu állam miniszterelnöke lesz.

Zhuge Liang segítségével Liu Bei megnövelte a területét, és a Shu állam olyan erőssé vált, mint a Wei és a Wu állam.

A történet, ahogy a „Három királyság románca” című alkotásban megírták, egy kínai szólást eredményezett: 三顧茅廬 (sān gù máo lú), melynek szó szerinti jelentése: „három látogatást tenni a nádtetős háznál“, és annak a leírására használják, ha valaki komoly erőfeszítést tesz ismételt látogatásokkal, hogy igénybe vegye egy személy szolgáltatásait.

Kép: Liu Bei és az esküdt fivérei háromszor látogatták meg Zhuge Liang-ot, azt remélve, hogy igénybe vehetik a segítségét. Utolsó alkalommal türelmesen vártak a háznál, hogy Zhuge felébredjen. (Mei Hsu/Epoch Times)

Forrás:

Történetek az ősi Kínából

http://hu.clearharmony.net/articles/a111211-Harom-latogatas-a-nadfedelu-haznal-三顧茅廬.html#.WkKpBiu6rYU