Történelem

Felfelé húzni a palántákat, hogy segítsük azok növekedését 拔苗助長

A „Felfelé húzni a palántákat, hogy segítsük azok növekedését” szólás egy cikkből, a „Gong Sun Chou Shang”-ból ered, melyet Mengzi [1] (Mencius néven is ismert) írt, aki a kínai történelem egyik nagy filozófusa.

Mengzi a cikkében egy türelmetlen gazdálkodóról beszél, aki a Song államban élt a Hadviselő Államok időszakában (Kr.e. 476-221).

A gazdálkodó azt akarta, hogy gyorsabban nőjenek a palántái. Egész héten át figyelte a palántákat, és várta, hogy nőjenek. Nagyon csalódott lett, mikor csak kis különbséget látott. A gazdálkodó nagyon tanácstalan volt és megpróbált egy utat keresni, hogy gyorsítsa az eredményt.

Egyik nap végül támadt egy ötlete: azzal segít a palántáknak a növekedésben, hogy egy kicsit felhúzza azokat. Nagyon izgatott volt a saját ötletétől, és kifutott a földre kora reggel. Elkezdte felfelé húzni a palántákat a földből egyesével. Keményen dolgozott. Nagyon boldog volt, mikor látta, hogy magasabbak lettek a segítségével.

Mikor éjjel hazaért, elmondta a feleségének és a fiának: „Nagyon kimerültem ma, de megérte. Ma segítettem a palántáknak magasabbra nőni.” Ezt hallva a fia nagyon meglepődött és azonnal kifutott a földre, hogy a saját szemével nézze meg. Azt látta a földeken, hogy minden palánta fonnyadt volt.

Mencius ezt a történetet annak a bemutatására használta, hogy a nemes lelkek művelése egy hosszú folyamat, amely lépésről lépésre történik, és a nemes lélek nem érhető el eredménycentrikus és átmeneti erőfeszítések által.

A „Felfelé húzza a palántákat, hogy segítse azok növekedését” szólást most arra használjuk, hogy kifejezzük, ha valaki türelmetlenül várja a sikert és elpusztítja azokat a feltételeket, amelyektől a siker függ. Néha arra is használják, hogy leírják azt az esetet, amelyben valaki a gyors eredmények reményében növeli a tempót.

Hivatkozás:

Clearharmony.net

http://www.zhengjian.org/node/27506

http://www.epochtimes.com/b5/1/9/2/c4832.htm

Megjegyzés:

[1] Mengzi-t (kb. Kr.e. 372 – 289) úgy ismerték, mint a leghíresebb konfuciánust Konfucius után.

Kép: A türelmetlen gazdálkodó felfelé húzza a palántákat, hogy segítse 6 növekedését (Illusztrálta: Chen, Epoch Times)