Kultúra,  Történelem

Egy előkelő hölgy, Zheng Nian: A barbár “kulturális forradalom” túlélője

A modern történelem 1963-1976 közötti, úgynevezett kulturális forradalomként ismert időszaka jellemző arra, hogy a kommunisták hogyan sajátítják ki, csavarják ki és rontják el a nyelv valódi jelentését. Ez volt ugyanis a kultúra legprecízebb ellentéte. Ha valaminek, akkor barbár kulturális rombolásnak, vagy valami hasonló néven kellene hívni.

Nemcsak az ősi kínai kultúra és civilizáció önkényes és nagyarányú elpusztítása volt ez az időszak, hanem szörnyű és kegyetlen áldozatot követelt nagyon sok hazafias és kedves kínai polgár életében is. Rejtett célja az volt, hogy elpusztítsa a kínai nemzet lelkét.

Egy elegáns és előkelő hölgy, Zheng Nian, bár megkínzottan és összetört szívvel, de túlélte a kulturális forradalom megpróbáltatásait. Ez az ő története.

Zheng Nian, egy belvárosi lány

Zheng Nian, korábbi nevén Yao Nianyuan 1915-ben született Pekingben, egy előkelő családban.

Zhengnek természetes kisugárzása és eleganciája volt. Tekintélyes családi háttere és szépsége miatt mindenki azt hitte, hogy előkelő családba kerül, és korán férjhez megy. Váratlanul azonban előbb felvették a Yenching Egyetemre, majd külföldön tanult mesterképzésen a London School of Economics and Political Science-en. Londoni tartózkodása alatt megismerkedett és beleszeretett Dr. Zheng Kangqibe, aki ugyanezen az iskolán tanult, és hamarosan kislánya született tőle.

1949-ben Zheng úgy döntött, hogy férjével együtt visszatér Sanghajba. Eredeti szándékuk az volt, hogy a kínai nemzetnek szenteljék magukat. A Kínai Kommunista Párt (KKP) által elfoglalt országban azonban, és mint oly sok tengerentúli jó szándékú kínai elit, aki ugyanezzel az álommal tért vissza a hazájába, rájöttek, hogy ami rájuk vár, az egy szörnyű jövő.

1957-ben Zheng férje meghalt rákban. Abban az évben 42 éves volt. Férje halála után Zheng nem keseredett el, és továbbra is reményteli és pozitív hozzáállással élt.

Egy átlagos nyári estén Zheng a csendes dolgozószobában ült, és egy olvasólámpa fényénél újságot olvasott. A fal mellett egy puha, brokát szőnyeggel borított kanapé állt, és egy könyvespolc kínai és angol könyvekkel. Időnként a szolga jött, hogy értesítse a látogatókról. A nappaliban beszélgetett a vendégekkel, és a szolga finom porcelánban teát hozott nekik, angol stílusú vékony szendvicsekkel együtt. Zheng úgy gondolta, hogy egész hátralévő életét így töltheti Sanghajban. 1966 nyarának egyik fülledt reggelén azonban két hívatlan hivatalnok látogatott el hozzá.

Hamarosan a “jobboldali listára” került, házát pedig feldúlták azzal az ürüggyel, hogy burzsoá életmódot folytat, és felmerült a gyanú, hogy kém, mivel hosszú ideig külföldön tanult és dolgozott.

A hírhedt „Első Fogházban” kezdődött a hat és fél évig tartó rémálma. Zheng ekkor már elmúlt 50 éves. Amikor a fiatalon elhunyt férjére gondolt, ahelyett, hogy siránkozott volna a sorsán, örült neki, hogy a férjének ezeket a napokat már nem kellett megélnie. „Akkor először nem sajnáltam a halálát. Hála Istennek, hogy elment. Máskülönben nem úszta volna meg a megaláztatások és üldöztetések sorozatát.”

Súlyos börtönbüntetés

A börtönben Zhengnek különböző kínzásokat kellett elviselnie: éheztetés, bilincselés, ütések és rúgások, valamint lelki bántalmazás. A teljes kiszolgáltatottság és szenvedés ilyen állapotában, beleértve a fizikai és mentális kínokat is, az átlagemberek már régen elvesztették volna a reményt, de Zheng soha nem adta fel az élet iránti szeretetét.

Kölcsönkért egy seprűt, hogy kitakarítsa, és tisztán tartsa az őrséget, készített egy fedelet a mosdótálra, hogy abban tárolja a vizet, védve a por ellen, és még egy sor gyakorlatot is összeállított, hogy fitt maradjon.

Amikor az őr azt motyogta, hogy túlságosan zavaró amit csinál, hangosan kimondta: „Megtiszteltetés a higiéniára figyelni, és szégyen a higiéniára nem figyelni”, amitől az őr szóhoz sem jutott.

Vannak emberek, akik még a csatornában élve is fel tudnak nézni a csillagos égre. Néha megdöbbentette a börtön sarkában szőtt pókháló, de örült a vadvirágoknak, amikor a rabokat kiengedték tornázni. Zheng a nyomorúságos börtönéletét „költészetté” változtatta, amivel a többi rabot irigykedésre késztette.

A beágyazott bilincsek bántották a csuklóját, a bőre csúnyán felhorzsolódott, a seb gennyesedett, genny és vér folyt belőle. Öltözködés után, amikor felhúzta a cipzárat a nadrágja oldalán, rendkívüli fájdalmat érzett, mivel a csuklóján lévő dörzsölt sebet súrolta. De inkább hagyta, hogy a sérülés súlyosbodjon, minthogy ziláltan nézzen ki, és annak ellenére, hogy ő volt az egyetlen ember a cellában, az ablakok zárva voltak. Visszaemlékezve azt mondta, hogy ez nagy kegyetlenség volt.

Amikor kínozták, sohasem sikoltozott kegyelemért. Azt mondta: „Ez túl éretlen és civilizálatlan viselkedés lenne.” A börtönben töltött hat és fél év alatt sohasem vallotta magát bűnösnek, és sohasem árult be senkit. A beismerő irat végén a „bűnöző” felirat szerepelt. Zheng fáradhatatlanul minden alkalommal hozzátette az „ártatlan” szót a „bűnöző” szó elé.

A KKP bűnösnek akarta találni, de Zheng szilárdan hitt abban, hogy át tudja írni a jövőjét. 1973-ban Zhenget végül felmentették és szabadon engedték. Ekkor már közel járt a 60. életévéhez. Újra látta a napfényt, annak ellenére, hogy egész testén sebek voltak, és mentálisan kimerült volt. Azonban még több szomorú hír fogadta: egyetlen lánya öngyilkos lett.

Zheng soha nem hullatott könnyeket, amikor a börtönben kínozták. De amikor megtudta, hogy a lánya elhunyt, elsírta magát.

„Mindenáron túléltem, és különböző megpróbáltatásokat szenvedtem el, de mindezek azonnal elvesztették az értelmüket. Egy hatalmas fehérséget éreztem magam körül, egy olyan érzést, mintha hirtelen kiszáradtam volna.”

Zheng nem hitte el, hogy az életet annyira nagyon szerető lánya öngyilkos lett. Aktívan kezelte saját betegségeit, felújította otthonát, és számos kapcsolatával minden szálat megmozgatott, hogy kiderítse lánya haláláról az igazságot. Kiderült végül, hogy a lányát agyonverték, majd ledobták egy épületről.

Miközben Zheng egyre idősebb és gyengébb lett, továbbra is nemes lelkű maradt. Kegyetlen sorsa úgy tűnt, soha nem hajlítja meg a gerincét. Amíg az élete tartott, addig még mindig szép életet akart élni.

1980-ban Zheng úgy döntött, hogy elhagyja ezt a szomorú helyet. Amikor felszállt a hajóra, hogy elhagyja hazáját, 65 éves volt. Amikor elhagyta Sanghajt, Zheng szívében ez bonyolult és fájdalmas érzés volt.

„Elhagyni a hazámat, ahol születtem és felnevelkedtem. A szívem összetört, teljesen összetört. Csak a menny tudja, hogy több ezer alkalommal próbáltam hűséges lenni a hazámhoz, de végül teljesen elbuktam, de még mindig meg fogom őrizni a méltóságomat.”

Írta: Helen London

Fordította: Joseph Wu

Forrás:

Kép: Zheng Nian / secretchina.com