Hírek,  Politika

Cai Xia, akit kiűztek a KKP-ből, Hszi-t „maffiafőnöknek”, a pártot pedig „politikai zombinak” nevezi

A Központi Párt iskola korábbi vezető ideológusa szerint Hszi Csin-pingnek távoznia kell. Cai-t kizárták a KKP-ből (Kínai Kommunista Párt), és megfosztották nyugdíjától, hamarosan letartóztathatják.

Cikk: Bitter Winter

szerző: Massimo Introvigne

A KKP propagandaszerve, a Global Times, amely soha nem volt ismert finomságáról, ezeket a jelöléseket a Cai Xia-ról augusztus 17-én írt cikk bemutatására használta (https://www.globaltimes.cn/content/1197968.shtml). A The Global Times „vezető pártiskolai nyugdíjas professzornak” nevezi, és bejelenti, hogy kitoloncolták a KKP-ből, és megfosztották nyugdíjazási juttatásaitól. A bilincs jelentheti a jövőjét, bár pletykák szerint Cai jelenleg már külföldön van.

A KKP egyik legfontosabb ideológiája terén Cai magatartása a párt felé az utóbbi években ellentmondásosnak bizonyult a pártból kiűzött vagy megfelelő eljárás nélkül bebörtönzött személyek védelembe vétele miatt. Májusban átlépte a vörös vonalat egy videóval, ahol, bár óvatosan elkerüli a „Hszi Csin-ping” nevet, megemlít valakit, aki eltérítette a KKP-t (irányvonalától), és gúnyolódott a kínai alkotmánnyal. (A videó elérhető itt: https://youtu.be/hEBHVsHlPeI) A China Digital Times beszédének angol fordítását is leközölte.

Cai a videóban a következő utalást tette: „egy személy, egy központi vezető, aki megragadta a kés nyelét [rendőrségi készüléket], a fegyvercsövet [katonai], és magában a rendszerben jelentkező hibákat, vagyis: az egyik: a tisztviselők közötti korrupció; a másik pedig az emberi jogok és a jogi védelem hiánya a párt tagjai és káderei számára. Ezzel a két kezével megragadva 90 millió párttagot rabszolgákká, szerszámokká változtatott személyes előnyére. Ha szüksége van rá, használja a Pártot. Amikor nincs rá szüksége, a párttagokat már nem kezelik párttagokként. Könnyen elhelyezhet téged valahol, és korrupt tisztviselőnek minősíthet.

Jelenleg „az egész párt [egy] ember körül forog. Még mindig politikai pártnak lehetne nevezni? Ez már nem politikai párt, és hosszú ideje nem volt ilyen. Ez csak egy eszköz a maffiafõnök kezében. Ezért ez a párt politikai zombi lett. ” Cai felszólította a KKP uralkodó elitének többi tagját, hogy legyenek bátrak és „cseréljék ki az embert”, hogy elkerüljék „a nagyobb káosz újabb periódusát”.

A „személy” helyettesítése azonban csak az „első lépés” lenne. Cai még mindig a KKP tagjai, nem pedig az összes kínainak a megsértett emberi jogairól beszél. Ennek ellenére véleménye szerint az ideológia már nem meggyőző, és azt állítja, hogy a „kínai tulajdonságokkal rendelkező szocializmus” tette a KKP-t „a világ nevetséges állományává”.

Választ adva azoknak a nyugati személyeknek, akik azt állítják, hogy Kína nem kommunista, mert piacgazdasággal rendelkezik, Cai emlékezteti a közönséget, hogy ez utóbbi magában foglalja a faktorpiacot és az árupiacot. Kína azt a benyomást keltheti, hogy a piacgazdaságba váltott, mivel bevezetett magántulajdonot (a KKP kiválasztott „barátai” kezébe) az árupiacon, de a faktorpiac továbbra is szilárdan szocialista, azaz a KKP ellenőrzi az áruk és szolgáltatások előállításához nélkülözhetetlen forrásokat.

Az a tény, hogy az „ember” alatt az állami ellenőrzés inkább növekszik, mint csökken – mondja Cai: „…ez a rendszer sehova nem vezet. Hiábavaló is megpróbálni azt megváltoztatni. Alapvetően ezt a rendszert el kell hagyni. Ami a reformot illeti, ez már nem csak a “megváltoztatásról” szól a jelenlegi rendszer keretein belül. ”

Ezek a megfontolások nyilvánvalónak tűnnek a Bitter Winter sok olvasójának számára. De az érdekes rész az, hogy mindezek egy olyan hölgy szájából hangzottak el, aki a közelmúltig erőteljes KKP-ideológus volt.

Forrás: https://bitterwinter.org/cai-xia-expelled-from-the-ccp-calls-xi-a-mafia-boss-and-the-party-a-political-zombie/

Credit: Massimo Introvigne

Kép: Bitter Winter (Twitter)