Hírek

Biden és Hszi Tajvanról tárgyal

Joe Biden elnök kedden újságíróknak elmondta, hogy telefonbeszélgetésük során ő és Hszi Csin-ping kínai vezető elkötelezték magukat a „tajvani megállapodás” betartása mellett.

Biden azt követően adta ki a nyilatkozatot, hogy a kínai rezsim provokációi több napja tartanak melynek során több tucat harci repülőgépet irányítottak Tajvan légvédelmi övezetébe.

„Beszéltem Hszivel Tajvanról. Egyetértünk. Betartjuk a tajvani megállapodást. Itt tartunk most, és világossá tettem, hogy nem hiszem, hogy bármi mást kellene tenni, mint betartani a megállapodást” – mondta Biden.

A két vezető azonban eltérően értelmezheti, hogy mi számít „megállapodásnak”. Biden számára úgy tűnt, hogy Washington az évtizedek óta tartó „egy Kína politikájára” utal, amely azt állítja, hogy csak egyetlen szuverén állam létezik „Kína” néven.

Ezzel szemben a kínai rezsim kitart saját „egy Kína elve” mellett, amely szerint Peking felségjogot gyakorol Tajvan felett. A kínai rezsim közismerten azt követeli, más kormányoktól is, hogy ismerjék el a Tajvanra vonatkozó elvét, amit az Egyesült Államok nem fogadott el.

Az Egyesült Államok jelenleg nem hivatalos diplomáciai szövetségese Tajvannak, mivel Washington 1979-ben megváltoztatta diplomáciai álláspontját Peking javára. Azóta az Egyesült Államok nem hivatalos diplomáciai kapcsolatot tart fenn Tajvannal a Tajvani Kapcsolatokról szóló törvény (TRA) alapján. A törvény felhatalmazza az Egyesült Államokat arra, hogy a sziget önvédelme érdekében katonai felszereléseket szállítson Tajvanra.

A telefonbeszélgetés a kínai rezsim egyre fokozódó a demokratikus szigettel szembeni katonai agressziója közepette zajlott, amelyet a sajátjának vall. Peking október 4-én 56 harci repülőgépet küldött Tajvan légvédelmi övezetébe, ami az eddigi legnagyobb szám a történetben. Ez négy napnyi provokáció csúcspontja volt, amelyben közel 150 katonai repülőgép vett részt.

A hétfői behatolásra annak ellenére került sor, hogy az Egyesült Államok egy nappal korábban elítélte azt és a tevékenység befejezésére szólított fel.

„Az Egyesült Államokat nagyon aggasztja a Kínai Népköztársaság provokatív katonai tevékenysége Tajvan közelében, amely destabilizáló, hibás válaszok kockázatát hordozza magában, és aláássa a regionális békét és stabilitást” – mondta Ned Price külügyminisztériumi szóvivő október 3-i nyilatkozatában.

„Felszólítjuk Pekinget, hogy hagyjon fel a Tajvan elleni katonai, diplomáciai és gazdasági nyomással és kényszerítéssel.”

Peking hétfőn a fokozódó bírálatokra reagálva figyelmeztette Washingtont, hogy a Tajvanra irányuló fegyvereladások és a Tajvani-szoroson áthajózó amerikai hadihajók hatással lesznek a kétoldalú kapcsolatokra.

Tsai Ing-wen, Tajvan elnöke október 5-én közzétett esszéjében arra figyelmeztetett, hogy „katasztrofális” következményekkel járna a regionális békére és demokráciára nézve, ha Tajvan a KKP kezére kerülne.

„Tajvan a liberális demokrácia és a tekintélyelvűség közötti globális verseny frontvonalában van” – írta Tsai, hozzátéve, hogy az ország nem törekszik háborúra, és „békés, stabil, kiszámítható és kölcsönösen előnyös együttélést vár a szomszédaival”.

„De ha a demokráciája és az életmódja veszélybe kerül, Tajvan mindent megtesz, hogy megvédje magát” – mondta Tsai.

A Kínai Kommunista Párt Tajvant saját területének tekinti, és megfogadta, hogy szükség esetén erőszakkal is elfoglalja. A TRA megköveteli, hogy Tajvan jövőjét békés úton határozzák meg.

Az Epoch Times felvette a kapcsolatot a Fehér Házzal és a Külügyminisztériummal, hogy további magyarázatot kérjen Biden megjegyzéseire.

Forrás: https://www.theepochtimes.com/biden-and-xi-agree-to-adhere-to-taiwan-agreement_4034103.html

Kép: (NTD China in Focus – News)