Kultúra

Bian Que – az isteni orvos

A legenda szerint, amelyet a Shiji könyvben (a Nagy Történész írása) rögzítettek, létezett egy kivételes orvos, akit Bian Que-nek hívtak és kétezer-ötszáz évvel ezelőtt élt, körülbelül ugyanabban az időszakban, mint Konfuciusz (i.e. 552-479). Látnoki képességgel volt megáldva, és csodadoktorként ismerték.

Azt mondják, hogy Bian Que – aki egy szálló igazgatójaként nemes ember volt –, orvosi ismereteket és természetfeletti képességeket szerzett egy vénembertől, egyik rendszeres vendégétől, akire nagy hatással volt a több mint tíz éven át tartó kedvességével és figyelmes kiszolgálásával. Ez az ember adott Bian Que-nak egy doboz gyógyszert különféle utasításokkal, sok értékes orvosi könyvet, majd titokzatosan eltűnt.

Bian Que az utasítás szerint vette be a gyógyszereket. Harminc nappal később pedig képes volt átlátni a szilárd tárgyakon. Az orvosi könyvek tanulmányozásával hamarosan diagnosztizálni és kezelni tudta az emberek betegségeit ezzel a röntgenszerű képességével.

Bian Que orvosként számos államot és királyságot meglátogatott Kínában, és bánásmódjában sosem különböztette meg a befolyásos urakat a köznéptől. Alapos ismerete volt a teljes körű kezelési módszerekről, beleértve a gyógyszereket, akupunktúrát, masszázst, sebészeti műtéteket és az érzéstelenítő szerek használatát. Mindig a beteg egyedi helyzete szerint választotta ki a legmegfelelőbb kezelést.

Egyszer Bian Que meglátogatta Qi állam uraságát. Diagnosztizálta, hogy a lord betegségének az oka a bőre alatt rejtőzik, de nem hallgattak rá. Ismétlődő vizsgálatainak segítségével látta, hogy a betegség fokozatosan elterjedt a bőrtől a gyomorig és aztán a csontvelőbe, de az uraság visszautasította. Nem hitt neki, azt gondolta, hogy Bian Que megpróbál hasznot húzni a félelméből. Bian Que elment, amikor megtudta, hogy az utolsó esély is elmúlt a gyógyulásra, és az uraság nagyon hamar meghalt.

A hagyományos kínai orvosi iskolában az orvos mindig az egész embert kezeli: a lelkét és a testét. Úgy hiszik, hogy az orvosi etika közvetlen kapcsolatban áll a természetfeletti képességekkel, mint például a látnoki képességgel. Egy kínai orvos, akinek természetfeletti képességei vannak, elveszítheti azokat, ha az orvosi etikája hanyatlik.

Bian Que alázatos és nemes életet élt, és úgy csodálták, mint „egy isteni orvos”-t.

* * *

Forrás:

Történetek az ősi Kínából

Az Epoch Times Kína Kutatócsoportja, Clearharmony.net

Kép: Jessica Chang/Epoch Times