Kultúra

A tiszta szív növeli egy hölgy szépségét

Cai Yong, aki Cai Bojie néven vált ismertté a keleti Han dinasztia idején (202 – 220. i.sz.) híres költőként élt Henan tartományban, a Qi kerületben. Cai Yong arról volt híres, hogy nagy hangsúlyt fektetett a morálra és az igazságosságra. Imádta az irodalmat, a matematikát, az asztronómiát és a zeneművészetet.

Lányának, Cai Wenjinek, a nevelése érdekében írt egy esszét “Tanok hölgyeknek” címmel. Nem volt ellenére, ha a lánya szép ruhákba öltözött vagy sminkelte magát. Valójában azon a véleményen volt, hogy a hölgyeknek szüksége van egy kis sminkre, hogy jobban nézzenek ki általa és ügyelniük kell arra, hogy hajuk tiszta és csillogó legyen. Még fontosabb volt számára azonban, hogy a hölgyek jobban ügyeljenek belső szépségükre, melyet szintén ápolni kell, sőt még jobban kell ápolni, mint a külső szépséget.

A “Tanok hölgyeknek” című írásban ezt írta Cai Yong:

“Mint ahogy a fej és az arc, a szív is ápolást igényel. Ha nem mosod meg mindennap az arcod, egyre piszkosabb lesz. Ha egy napig nem vagy barátságos, gonoszság férkőzik szívedbe. Ha nem ápolod az arcod, még a bolondok is azt fogják mondani, hogy hanyag vagy. Elfogadható, ha egy bolond nevez hanyagnak, de nincs helyed ebben a világban, ha egy erkölcsös ember tart rossznak. Ezért gondolkodj el, ha a tükörbe nézel, hogy tiszta-e a szíved. Ha parfümöt használsz, gondolkodj el azon, hogy nyugodt és békés-e a szíved. Ha sminkeled magad, gondolkodj el azon, hogy tiszta-e az elméd. Ha a hajadat fésülöd, gondolkodj el azon, hogy értelmes és erkölcsös-e az elméd. Ha kontyba rakod a hajad, gondolkodj el azon, hogy magatartásod olyan ápolt és rendezett-e, mint a kontyod. Ha finom hajadat arcod köré rendezed, gondolkodj el azon, hogy a szíved ugyanolyan rendezett és tiszta-e.”

Forrás:

Történetek az ősi Kínából

Clearharmony.net

Kép: CarolecGood