Kultúra,  Történelem

A Sárga Daru Torony legendája

A Sárga Daru Torony egyike a négy nagy toronynak Kínában. A Jangce folyó partján áll, és a Hubei tartományi Wuhan városra nyílik kilátás róla. Sok költő – beleértve Cui Hao-t és Li Bai-t is – híres verseket írt a toronyról.

Létezik egy legenda, mely szerint a tornyot egy halhatatlan taoista tiszteletére építették.
Az ősi időkben volt egy Xin nevű ember, aki egy kis éttermet vezetett. Egyik nap egy férfi jött rongyos ruhában, és egy pohár bort kért. Xin nem nézte le az embert a kinézete miatt, és meghívta egy nagy pohár italra.

A következő hat hónapban a férfi minden nap jött, és bort kért. Xin kiszolgálta őt minden alkalommal anélkül, hogy nőtt volna a türelmetlensége.

Egyik nap azt mondta az ember Xin-nek: „A borokért nagyon sok pénzzel tartozom neked, de nincs pénzem, hogy visszafizessem.” Akkor a férfi elővett egy darab narancshéjat a nála lévő kosárból, és rajzolt vele egy sárga darut a falra.

„Csak csapd össze a kezeidet, mikor vendég van itt, és a daru táncolni fog” – mondta a férfi. Aztán tapsolt és énekelt, hogy bemutassa ezt, és a daru valóban lejött a falról és a ritmust követve táncolt.

Idővel Xin étterme híressé vált a táncoló daru miatt. Sok vendég jött, hogy tanúja legyen a csodának, és Xin elég nagy vagyont szerzett az elkövetkező években.

Egyik nap a férfi újra visszatért rongyos ruhában. Xin megköszönte neki, és felajánlotta neki, hogy támogatja őt anyagilag az élete hátralévő részében. A férfi elmosolyodott és azt mondta: „Nem ezért jöttem ide.” Aztán előhúzta a fuvoláját, hogy játsszon rajta egy kicsit. Ahogy a férfi játszott, felhők ereszkedtek le fentről, a daru lejött a falról, és elrepült a felhőkbe a férfival a hátán a mennyország felé.

Xin rendkívül hálás volt a férfinek, akiről úgy vélte, hogy egy taoista halhatatlan. Hálából épített egy tornyot azon a helyen, ahol a férfi és a daru felemelkedett. Ennek a neve lett a Sárga Daru Torony.

Forrás: Történetek az ősi Kínából

Deng Qi,Epoch Times/Clearharmony.net

Kép: A Sárga Daru Torony az egyik a Négy Nagy Torony közül Kínában (Li Qian/Epoch Times)