Kultúra

A pekingi Tiltott Városban található Kilenc Sárkány fala mögött rejlő jelentés

Peking két legnépszerűbb turisztikai látványossága a Nagy Fal és a Tiltott Város. A Tiltott Város az ősi kínai építészet remekműve, és számtalan olyan hely van ott, amelyet érdemes felkeresni. Ha történetesen a Huangji kapunál jársz, megnézheted a Kilenc Sárkány falát.

A hagyományos kínai építészetben, ami a házat és az ingatlan belsejét elválasztja a külvilágtól és az utcától, az nem egy kapu, hanem egy fal, amelyet képfalnak is neveznek.

Az ősi időkben az emberek, hogy megakadályozzák, hogy a kóborló kísértetek vagy szellemek besurranjanak a magánlakásokba, ellenzőfalat állítottak a házuk elé. Ha a vándorló kísértetek vagy szellemek közeledtek, megpillantották a saját borzalmas képeiket, és azok elriasztották őket.

Persze lehet, hogy ez csak a gyáva kísértetekre vagy szellemekre hat. Az ellenzőfal praktikusabb célja azonban az volt, hogy megakadályozza, hogy idegenek leskelődjenek befelé. A Kilenc Sárkány falát 1733-ban (Qianlong császár 38. évében, a Qing-dinasztia idején) építették, több mint 200 éves múltra tekint vissza.

Művészeti értékét és építészeti kialakítását tekintve páratlan. Bár ez a Kilenc Sárkány fal nem más, mint egy ellenzőfal, mégis teljes mértékben demonstrálja a Tiltott Város pompáját, valamint a császári család büszkeségét és méltóságát. A hétköznapi emberek ellenzőfalai általában téglából épültek, de a Kilenc Sárkány falán színes mázat használtak.

Ami a falon a legszembetűnőbb és legpompásabb, az a kilenc sárkány. A kínai kultúrában a sárkányok a legfelsőbb státuszt jelzik, és rendkívüli kabalafigurák. Ezért az ősi időkben a császárok gyakran úgy emlegették magukat, mint igazi sárkányt, és az ég fiát. Csak a császárok voltak jogosultak sárkány alakú ruhát viselni, vagy bármit használni, amin sárkányok ábrázolása látható.

Miért kilenc?

Egy legenda megmagyarázza, hogy miért van 9 sárkány, szemben a 8 vagy 10 sárkánnyal. A Zhou Yi (Változások könyve – az egyik legrégebbi kínai klasszikus szöveg) szerint a kilenc a yangot szimbolizálja. Az ősi kínaiak a számokat yang- és yin-számok kategóriáiba sorolták.

A páratlan számok a jangot, míg a páros számok a jint jelképezik, és a kilenc a legnagyobb jang szám. Ez az Út elvét jelképezi. A középen lévő sárkány a fősárkány, míg a kétoldalt lévő sárkányok felemelkedő, illetve alászálló sárkányok. A fősárkány sárga színű, ami a legnemesebb szín, ezért a császár köntöse sárga volt.

A kilenc sárkány a Kilenc Sárkány falán, legyen az kicsi vagy nagy, nagyon színes, és elképesztően élethű és élénk. Szavakkal kifejezhetetlenek.

Forrás:

https://www.nspirement.com/2017/06/23/the-meaning-behind-the-nine-dragon-wall-in-beijings-forbidden-city.html?fbclid=IwAR3_ZJZxF9ddF2iiNIiARuOcr57y_YYbF7IPk9QoZczmZxEq2jG_AmaPK08

Kép: Az alapsárkány sárga színű, ami a legnemesebb szín, így természetesen a császár köntöse is sárga volt. (Kép: via Dreamstime.com © Seamartini)