Hírek,  Politika

A nemzetbiztonsági törvény alapján letartóztatták a hongkongi média mogul Jimmy Lai-t

Epoch Times hír: Jimmy Lai-t, a hongkongi média iparmágnást és a demokrácia előmozdításáért küzdő aktivistát hétfő reggel letartóztatták a város új nemzetbiztonsági törvénye alapján. Letartóztatása a Hongkong-i, ugyanakkor Peking-támogató Lam kormányának az eddigi legszembetűnőbb intézkedése az új nemzetbiztonsági törvény alapján.

A 71 éves Jimmy egyike annak a kevés megmaradt hongkongi elitnek, aki nyíltan felszólalt a város demokrácia-mozgalmának támogatásáért. Lai megalapította a Next Digital-t, amely kiadja a széles körben olvasott Apple Daily-t, és amely úgy vált ismertté az elmúlt tüntetések évében, mint a kínai kommunista rezsim és a hongkongi kormány kapcsolatának kritikus hangú tudósítója.

A rendõrség helyi idő szerint hétfõ reggel 9:30-kor letartóztatta Lai-t hongkongi otthonában. A hongkongi rendőrség hét embert tartóztatott le „a nemzetbiztonságot veszélyeztető külföldi országgal vagy idegen elemekkel való összejátszás gyanúja, összeesküvés és más bűncselekmények gyanúja miatt” – állították egy facebook bejegyzésben.

A Oriental Daily, a helyi kínai nyelvű újság arról számolt be, hogy Lai a hét férfi közül az egyik, akit elfogtak a letartóztatások ezen körében. Lai két fiát, Lai Gin-yan-ot és Chow Tat-kuen-t a rendõrség szintén elfogta.

A letartóztatottak között szerepelnek a Next Media ügyvezetõ igazgatói, Cheung Kim-hung és Chow Tat-kuen. Ugyancsak letartóztatták Wong Wai-Keung-et, Lai adminisztratív igazgatóját, valamint Ng Tat-Kwong-ot, a társaság animációs igazgatóját.

Az Apple Daily egyik élő közvetítése, Lai médiavállalatánál Hongkong rendőrtiszteinek tömegét mutatta be kék egyenruhában, a média központjába vonulva. A rendõrség láthatóan átnézte az íróasztalokat és a személyzetet is felsorakoztatta azok azonosítása végett.

A rendõrség állítólag átkutatta Lai és fiainak, valamint az Apple Media ügyvezetõjének, Mark Simonnak a házát is, egy Twitter bejegyzés szerint.

A rendõrség még nem válaszolt a The Epoch Times kérdéseire.

Mind a helyi és a nemzetközi közösségben egyaránt azonnal kifejezték a történtek határozott elítélését a hongkongi kormány cselekedeteinek kritikájaként, és ezt egyben Hongkong sajtószabadsága elleni küzdelemnek tekintik.

„A Jimmy Lai által elkövetett„ bűncselekmény a szabad sajtó működtetése ”- tweetelt Eddie Chu, hongkongi törvényhozó.

Josh Hawley, a missouri-i szenátor kritikája szerint ez a cselekmény a szólásszabadság elleni támadás.

Ez nem az első alkalom, hogy Lai-t letartóztatták, ugyanis

ez év februárjában már egyszer sor került erre, amikor Lai-t a Kína kiadatási törvényjavaslata elleni 2019. augusztusában zajló tiltakozásokban való részvétel miatt fogták el. Majd rövid idő után szabadon engedték.

Lai folyamatosan kifejezte elkötelezettségét Hongkong demokratikus tiltakozásának támogatása iránt. Egy májusban elhangzott interjúban Lai elmondta a Reutersnek: „Mindenemet, amim csak van, ez a hely adta nekem, harcolni fogok érte az utolsó napig.”

Forrás:

https://link.theepochtimes.com/mkt_app/hk-media-tycoon-jimmy-lai-arrested-under-national-security-law-top-aide-says_3455698.html

Kép: Epoch Times