Hírek,  Politika

A nagykövet meglátogatja a Kínában őrizetbe vett kanadai Michael Kovrigot és Michael Spavort

Kína kanadai nagykövete meglátogatott két kanadait, akiket közel két éve vettek őrizetbe, nyilvánvaló megtorlásként a Huawei Technologies pénzügyi igazgatójának, Meng Van-csounak a letartóztatása miatt, ami az Egyesült Államok parancsára történt.

Dominic Barton nagykövet november 19-én helyi virtuális konzuli hozzáférést kapott Michael Kovrighoz és november 10-én Michael Spavorhoz – a Global Affairs sajtóközleménye szerint.

A szövetségi kormány szerint az adatvédelmi törvény rendelkezései miatt további információk nem hozhatók nyilvánosságra az ülésekről. A kormány továbbra is mélységesen aggódik Kovrig (magyar állampolgársággal is rendelkező volt kanadai diplomata) és Spavor „önkényes fogva tartása” miatt, és továbbra is azonnali szabadon bocsátásukat kéri.

A párost 2018 decembere óta tartják Kínában; csak néhány nappal azután vették őrizetbe őket, hogy Kanada december 1-jén Vancouverben letartóztatta a Huawei Mengjét, aki a cég alapítójának a lánya.

Ottawa azzal vádolta Pekinget, hogy azért vette őrizetbe a férfiakat, hogy nyomást gyakoroljon Kanadára a Vancouverben házi őrizetben lévő Meng szabadon bocsátására… Peking szerint Kanadának nincs joga visszatartani Menget, és Kovrigot és Spavort nemzetbiztonsági bűncselekményekkel gyanúsítják.

Az Egyesült Államok sürgette Kanadát és szövetségeseit a Five Eyes hírszerzési hálózatban, hogy zárják ki a Huawei berendezéseket az 5G vezeték nélküli hálózataikból, mert a vállalatot a kínai állam kémszervének tekinti. Kanada az egyetlen olyan ország a Five Eyes hálózatban, amely nem tiltja el, vagy nem tervezi eltiltani a céget az 5G hálózatától.

Justin Trudeau miniszterelnök nemrégiben „kényszerdiplomáciának” nevezte Kína akcióit, és kijelentette, hogy Kanadának szorosan együtt kell működnie szövetségeseivel annak érdekében, hogy „közös frontot alkossanak” a Peking felől érezhető megfélemlítések ellen.

Eközben az ellenzéki pártok ragaszkodnak ahhoz, hogy a liberális kormány keményebben lépjen fel a kínai rezsim által felvetett nemzetbiztonsági fenyegetésekkel szemben.

A Michael Chong konzervatív külpolitikai kritikus által támogatott indítvány, amelyet november 18-án 179 szavazattal 146 ellenében fogadtak el, felszólítja a kormányt, hogy 30 napon belül döntsön arról, hogy a Huawei szállíthat-e berendezést az ország 5G-hálózatainak.

Az indítvány arra is felszólítja a kormányt, hogy 30 napon belül terjesszen elő tervet arra, hogyan kezeljék a kanadaiak növekvő megfélemlítését a kínai rezsim által Kanada határain belül.

Az indítvány szerint Kanadának „egy erőteljes tervet kell kidolgoznia, csakúgy, mint azt Ausztrália tette, hogy leküzdje Kína egyre növekvő külföldi műveleteit itt Kanadában és a Kanadában élő kanadaiak általa végzett növekvő megfélemlítését leállítsák… ezt a tervet pedig az indítvány elfogadásától számított 30 napon belül be kell nyújtani”.

Írta: Justina Wheale

2020. november 20.

Forrás:

https://link.theepochtimes.com/…/ambassador-visits…