Kultúra

A lótuszvirág erősíti az emberekbe vetett hitet

A lótuszvirág a hagyományos kínai kultúrában a lélek tisztaságát fejezi ki. Az itt látható papírból készült lótuszvirág egy olyan szimbólum, amelyben sajátos értelmet kapnak a lelki tényezők: erősíteni és mélyíteni képes a lelki békét, a tisztaságot, a nyugodt szívet, és egymás megértését, elfogadását.

A ,,Petals of Peace” (Béke szirmai) projektet Jane Dai és lánya, Fadu ihlette. Mindketten egy fájdalmas családi tragédiát küzdöttek le önmagukban azáltal, hogy bátor módon megosztották a világgal a történetüket abban a reményben, hogy más ártatlan gyermekeknek nem kell többé elszenvedni ezt az igazságtalanságot.

Miután Jane átélte férje tragikus elvesztését Kínában, új életet kezdett Ausztráliában. Egy napon Jane a lótuszvirágon gondolkodott. A lótuszvirág a homályos, iszapos mély vízből emelkedik fel magasra a víz felszíne fölé, gyönyörű, tiszta virágként. Jane azt gondolta: „Én is így tudok túllépni a tragédiámon!”

Jane Dai férje meghalt, amikor 1999. július 20-án Kínában a Kínai Kommunista Párt betiltotta a békés meditációs gyakorlatot, a Fálun Dáfát. A család nagyon sokat köszönhetett a gyakorlattal járó életformának, úgy gondolták, hogy a tilalom igazságtalan. Jane és lánya arra jöttek rá, hogy fel tudják hívni az emberek figyelmét a Fálun Dáfá előnyeire a lótuszvirág szépségén keresztül, mely egyben segít megtisztítani a szívüket és az elméjüket a férj és apa elvesztésével, a tragédiával kapcsolatos negatív gondolatoktól.

A ,,Petals of Peace” projektet 2003-ban indították el Ausztráliában. A papír lótuszvirág készítését ingyenesen tanították az ausztrália iskolákban, fesztiválokon, és olyan helyeken, ahol sok ember megfordult. Janine Rankin a projekthez az elején csatlakozott, és elkezdte tanítani a gyermekeket papír lótuszvirág készítésére, és közben rávezette őket a mögötte rejlő lelki tartalmakra. A virághajtogatás közben a résztvevők és a szemlélők megismerik a Fálun Dáfá alapelveit – hogy őszinték, kedvesek, együttérzőek, és türelmesek legyenek.

“A projektet egy ausztrál-kínai kislány, Fadu és édesanyja, Jane története ihlette. Mindketten gyakorolják a Fálun Dáfát. A lótuszvirág kapcsolódik a Fálun Dafa nevű spirituális gyakorlathoz, amelytől jobb emberekké válnak. Szerte a világon gyakorolják, de Kínában az uralkodó hatalom nem engedi meg a művelését.

Ha a gyermekek figyelmesebbek, akkor elmesélem nekik Jane és Fadu történetét, a világ körüli utazásaikat, és azt is, amit elértek azzal, hogy felszólaltak a helyes dolgokért. Jane Dai elnyerte a Turtle Award -ot Ausztráliában az odaadó és önzetlen munkájáért. A lótuszvirág nagyszerű történetmesélő: növekszik, kinyúlik a homályos, sáros vízből, feltör az ég felé, majd tiszta lesz. Tehát ez arra is emlékeztet bennünket, hogy figyeljük meg a saját gondolatainkat, amikor zavarosak és helytelenek, és tisztítsuk meg őket, így mi is olyanok lehetünk, mint a lótuszvirág, önzetlenül tiszták.” – tudtuk meg Janine-tól

Az elkészült lótuszvirágok a lakásban emlékeztetnek minket a három szóra: igazság, kedvesség és türelmesség – ez egy jó módja annak, hogy minden helyzetben és tekintetben javítsunk önmagunkon.

A Béke szirmai projekt az origami lótuszvirág hajtogatással a gyermekek és minden korosztály számára a békét és a barátságot közvetíti.

A lótuszvirág hajtogatás folyamata kiemeli önmagunk szépségét és megérinti a szívünket. A gyerekek nagyon örülnek, amikor lótuszvirágot készítenek.

Egy alkalommal, amikor Janine meglátogatta a Békekirálynő iskolát, hogy megtanítsa a gyerekeknek a papír lótuszvirág készítését, kártyákat adott nekik, hogy szívük üzeneteit továbbítsák az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez a kis Fadu történetével kapcsolatban.

Egynéhány ezek közül:

“Miért kell hitük miatt meggyilkolni az embereket?

Miért nem ismerhetik a gyerekek a békét?

Miért nem terem a béke minden fán?

Miért nem ismerik a békét? A békét mindenkinek ismernie kell, beleértve engem is.”

~

“Szomorú vagyok, amikor hallom Fadu és szüleinek történetét.

Szomorú hallani, hogy embereket letartóztatnak ilyen dolgok miatt,

Remélem, hogy a világ jobb hely lesz, ezért teljes szeretettel adom neked (a virágot).”

~

“Kedves barátom, ne feledd, soha el ne veszítsd hitedet, minden démon körül egy angyal van.”

A ,,Petals of Peace” webhelyet most már több különböző nyelvre lefordították. A Fálun Dáfá a gyakorlók jóvoltából elterjedt az egész világon. Sok kultúrában megtanulják és rébrednek az emberek a lótuszvirág jelentőségére és annak tisztaságára, valamint arra, hogy a Fálun Dáfá gyakorlatok és meditáció miként tisztíthatják meg a szíveket és az elméket.

A lótuszvirág készítése után a mosoly és boldogság a gyermekek arcán minden résztvevő számára nagy örömet jelentenek.

Itt megtekintheti: a www.petalsofpeace.org weboldalt, ahol elkészítheti saját gyönyörű papír lótuszvirágait.

Képek: Janine Rankin

Forrás: https://www.visiontimes.com/2020/08/10/extending-your-hand-of-friendship-by-making-a-paper-lotus-flower.html