Kultúra

A kínai sárkány – a nemeslelkűség és a jóság jelképe

Mi az, ami miatt e legendás mitikus lény olyan sok figyelmet kapott az ősi tradíciókban? A kínai kultúrában a sárkány már 5.000 évvel ezelőtt is fontos szerepet játszott. Az európai kultúra értelmezésével szemben, a sárkány náluk egy bölcs és békés élőlény, akit nagyra becsültek és tisztelettel bántak vele. Ez az élőlény emellett a helyi asztrológiában is nagy szerepet töltött be.

A sárkány Kelet-Ázsiában, a négy mitológiai víz királya – azaz a tavaké, a folyamoké, a tengereké és az esőké. Az emberek úgy hitték, hogy a sárkány egy aprócska állatkaként születik a világra, majd az idők során a vízben nő meg hatalmas méretűre. Érdekes módon nagyon korán felfedezték Kínában, hogy a közeli, felszín alatti vízfolyások, könnyen földrengéseket válthatnak ki. Ezeket „sárkány áramlatoknak” nevezték. Így válik ez az élőlény a víz alatti királyságának és a föld alatti birodalmának uralkodójává, ahol erős testőrként veszi körül gazdag kincseit. Ha a sárkányra kevésbé figyelnek, az azt okozza, hogy természeti katasztrófák következnek be. A hagyományos legenda szerint Peking, „a keserű víz országa” nevet, azért kapta, mert ott magukra haragították a sárkányt.

A sárkány ábrázolása a mai modern időkben is állandóan változik. Vannak hal, madár, kígyó alakú sárkányok is, de egyéb más érdekes alakban is megjelenhetnek. Gyakran lehetett látni a régi képeken a sárkányt egy titokzatos drágakő közepében, a bölcsesség gyöngyeként, melynek kínai karaktere a „Shou”, ami halhatatlanságot jelent.

A Han-dinasztia óta a mitikus állat a császári méltóság jelképe – csak a császárok dísztárgyain lehetett szerepeltetni ezeket a sárkányos ábrázolásokat.

Számos kínai tintafestő csak sárkányokat festett. Egy Li Yi nevű festő elmondta, hogy azért nem merte tökéletesen megfesteni a sárkány alakok szemét, mert attól félt, hogy ettől esetleg életre kelnek.

Forrás: Faluninfo.at, Clearharmony.net

Kép: u.a.