Hírek,  Politika

A kínai kommunista párt (KKP) beszivárgott a Biden-kabinetbe az ASG Albright-tanácsadócégen keresztül?

A választási kampány során Joe Biden megszigorította retorikáját a pekingi rezsim ellen. Átmeneti csapatában azonban több volt ASG-tanácsadó játszik szerepet. A vállalatnak számos sokéves múlttal rendelkező KKP-tisztviselő van a soraiban.

Miközben Joe Biden elnökjelölt további neveket jelent be javasolt kabinetje tagjaiként, több különböző háttérrel rendelkező sajtóorgánum aggályokat vetett fel a már megnevezett személyek némelyikével kapcsolatban.

A gyanú elsősorban két tanácsadó cégre vonatkozik, amelyek soraiban a Biden-adminisztráció számos potenciális munkatársa tevékenykedett. Tartalmi szempontból a kételyek egyrészt a Honvédelmi Minisztérium közelségére, másrészt a kínai kommunista párt rezsimjéhez való kapcsolatokra vonatkoznak.

Albright, Fischer és Nuland rövid útja a Fehér Házba?

Amint arról a média beszámolt, mostanáig mindenekelőtt két tanácsadó cég mutatkozott jelentős személyzeti forrásként Joe Biden ideális jelöltjei számára. Az egyik esetben a WestExec Advisors cégről van szó, amelyet 2017-ben alapított Antony Blinken külügyminiszterjelölt.

Amint arról a „Politico” beszámol, a lehetséges jövőbeni védelmi miniszter, Michèle Flournoy és a nemzeti titkosszolgálatok jövőbeli vezetőjelöltje, Avril Haines is ezek soraiban tevékenykedtek. A tanácsadócég honlapján felsorolt ​​38 munkatárs közül legalább 21 jelent meg adományozóként Biden választási kampányában.

A második esetben az Albright Stonebridge Group (ASG) „kereskedelmi diplomáciai cégről” van szó, amelyet Madeleine Albright volt külügyminiszter alapított. Albright 2018-ban kiadott egy könyvet, amelyben egy állítólagos fenyegetésre figyelmeztetett a „fasizmus” részéről. Joschka Fischer volt német külügyminiszter, valamint Victoria Nuland, az EU és Eurázsia volt biztosa is az ő csapatának a tagjai az ASG-nél.

Ha egy pillantást vet az ember az átmeneti csapat korábbi munkatársaira, úgy tűnik, hogy az ASG mindenekelőtt egy közvetlen átjárást biztosító funkcióval rendelkezik a Külügyminisztérium számára. Linda Thomas-Greenfieldnek, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetjelöltjének az irányítása alatt, Sumona Guha ASG-alelnök és Roberta S. Jacobson közép-amerikai szakértő működik együtt az átmeneti csapat e szegmensében. Ezzel szemben például az „Open Society Foundation” -nek csak egy képviselője van a bizottságban, Sarah Cross.

A „Nemzetközi Fejlesztés” területén az ASG az élen van a társ-csapatvezetőjével, Elizabeth L. Littlefielddel, Linda Etim mellett a „Bill & Melinda Gates Alapítvány” részéről.

Biden határozottan eltávolodik Kínától?

Ami különös érdeklődést vált ki a tanácsadó-vállalat iránt, az a kérdés, hogy milyen szorosak az ASG kapcsolatai a kínai KP-rezsimhez. Joe Biden még a választási kampány megkezdése előtt került gyanúba az alelnöki tisztsége alatti állítólagos machinációk miatt a Kínai Kommunista Párttal, amikor kiderültek a fiának, Hunter Bidenek az üzletkötései az ottani rezsimmel. Biden most azzal a kihívással néz szembe, hogy bebizonyítsa, hogy nem hibázott e téren.

Biden a választási kampány során észrevehetően szigorított a kommunista diktatúra elleni retorikáján, amely sok helyen reményeket ébresztett abban, hogy a Fehér Ház feltételezett hatalomváltása nem bizonyulhat jó szerencsének a hatalmon levő Hszi Csin-ping számára.

Már az a bejelentés, hogy Antony Blinkent külügyminiszterré akarja kinevezni, Kenneth P. Vogelt, a „New York Times” munkatársát arra késztette, hogy rámutasson, hogy Blinken a WestExec tanácsadójaként ügyfeleket segített a kínai piacra jutásban.

Figyelmeztetés a „fasizmusra” – miközben nagygőzzel megy a népirtó rezsimmel való üzletelés

Most az ASG korábbi eszközeinek lehetséges szerepe a jövőbeni Biden-adminisztrációban igazi próbakővé válik. Abból a tényből ítélve, hogy Joe Biden a választási kampány során maga is „gazembernek” nevezte a hatalmon levő Hszi Csin-pinget és „népirtásnak” titulálta az eljárását Hszincsiangban, a tanácsadó cég médiája, amelyet személyzeti tározóként használ, néhány olyan embert azonosított, aki tisztázatlan kapcsolatban áll a pekingi diktatúrával.

A „Free Beacon” rámutatott, hogy a „fasizmusra” figyelmeztető Albright saját kijelentései szerint Kínában jelentős tanácsadói tevékenységet folytat. Így a honlapon ez áll:

„Azon dolgozunk, hogy szövetségeseket találjunk a kínai rendszerben egy olyan megközelítés révén, amely a hatóságokkal való együttműködésre és nem a kormányzati érdekelt felekkel való szisztematikus együttműködésre fekteti a hangsúlyt, mind központi, mind tartományi és önkormányzati szinten.”

Saját adatai szerint a 30 tanácsadó között, aki ezen a területen végzi tevékenységét a vállalat számára: „kereskedelmi és politikai szakértők, volt magas rangú amerikai és kínai kormánytisztviselők és diplomaták, jelentős kínai munkatapasztalattal rendelkező tisztviselők és elkötelezett elemzők vannak az USA-Kína kapcsolatok területén”.

Közvetlen út vezet a Kínai Kommunista Párttól az ASG-be

Az ASG Kína-tanácsadói között van Jin Ligang (Csin Likang), a Külügyminisztérium egykori fontos alakja, Mu Lan volt nagykövetségi alkalmazott és Jia Mingru (Csia Mingzsu), aki ráadásul helyettes művelődésügyi miniszterként tevékenykedett a pekingi rezsim számára. Wang Peishu (Vang Pejsu), George Zhao (Csao) és Harry Hu mellett az ASG jelenlegi tanácsadói között megtalálhatók egykori diplomaták, valamint az agytrösztök és a Kommunista Párt propagandájának alkalmazottai is.

Az a tény, hogy a rezsim összes korábbi tisztviselője továbbra is Pekingből vagy Sanghajból szolgálja ki az ASG-ügyfeleket, arra enged következtetni, hogy egyikük sem távolodhatott el a kommunista párttól vagy a rezsimtől. Ebben az esetben valószínű, hogy a nyugati helyekkel való kapcsolatfelvétel bármilyen formája, különösen az olyan, amely kapcsolattal rendelkezik aktív vagy volt amerikai kormányzati alkalmazottakkal, a legsúlyosabb elnyomásokhoz fog vezetni.

Ezért valószínűbb, hogy az Albright-csoport a rezsim és a Kommunista Párt sokéves tisztviselőit alkalmazza annak érdekében, hogy a meglévő kapcsolatokat használják fel az üzletkötések elkészítéséhez – ezeknek az előnyössége a KP érdekei számára gyakorlatilag előfeltétele is egyben annak, hogy a helyi hatóságok megengedjék azokat az üzleteket.

A gazdasági kapcsolatok fontosságát, mint a KKP globális hatalmi politikájának eszközét többek között Clive Hamilton és Mareike Ohlberg részletezte az év elején „A néma hódítás: Hogyan szivárog be Kína a nyugati demokráciákba és rendezi át a világot (Die lautlose Eroberung: Wie China westliche Demokratien unterwandert und die Welt neu ordnet)” című könyvükben.

„Összhangban a kormány céljaival”

A vállalat maga is elismeri, hogy az ASG arra törekszik, hogy ügyfelei beruházási projektjeit „összhangba hozza a kormány céljaival” egy turisztikai elkötelezettség példájával. Sikeres lobbitevékenységgel büszkélkedhetnek az Egyesült Államokban az egyik kabinettagnál, amely lehetővé tenné egy üzleti megállapodás megkötését a kínai piacon.

Nyitott marad a kérdés, hogy az Egyesült Államok hány munkahelye vándorolt át Kínába a csoport jó együttműködése eredményeként a kommunista párt rezsimjével.

Forrás:

https://www.epochtimes.de/…/biden-kabinett-ueber…

Kép: iStock