Kultúra

A hűségről

Egy fiatalember, aki Fujian környékén élt a Qing Dinasztia idejében, eljegyzett egy gazdag családból származó lányt, amikor még nagyon fiatal volt. Az édesapja szerény és kedves ember volt, de nem rendelkezett megtakarításokkal, amikor elhunyt. A fiatalembernek kölcsön kellett kérnie az esküvőre.

A fiatalembernek volt egy álma az esküvő előtt. Az álomban egy másik világban volt, ahol egy csoport hölgyet látott egy gyönyörű házban, ahogyan köpenyt hímeztek. Megkérdezte tőlük, hogy milyen céllal készítik. Azt mondták, hogy annak a tanulónak készítik, aki a legjobban teljesít a nemzeti vizsgán. A fiatalember úgy találta, hogy az ő nevét hímezték a köntösre, és ez büszkeséggel töltötte el.

A menyasszony családja nem tudott megbarátkozni a vőlegény szegénységével, és végül a szobalányukat küldték hozzá, hogy vele házasodjon össze anélkül, hogy megbeszélték volna vele. A fiatalember nem tudott erről egészen addig, amíg néhány ember ki nem nevette őt egy nap. Megkérdezte a feleségét, és beigazolódott, hogy a házasságuk előtt szobalány volt egy gazdag családnál. A fiatalember dühösnek és megalázottnak érezte magát. Ezért elhatározta, hogy, amikor megkapja a legjobb tanulónak járó díjat a nemzeti vizsgán, és gazdag lesz, akkor egy szép nap újra házasodik.

Egyik éjjel volt egy másik álma, amelyben egy másik világba látogatott. A hölgyek, akik a házban tartózkodtak, nagyon ridegnek tűntek, és a szavak, amiket a köntösbe hímeztek homályosak voltak. Megkérdezte, hogy miért. A hölgyek elmondták neki, hogy az Istenek a Mennyben egy másik személynek rendezték el, hogy megkapja a legjobbnak járó címet, mert az eredeti legjobb tanuló nemrég azon gondolkodott, hogy elhagyja a feleségét.

A fiatalember felébredt, és megbánta, hogy ilyen rossz és erkölcstelen gondolata volt. Megfogadta, hogy élete végéig hű marad a feleségéhez. Végül ő lett a legjobb tanuló a nemzeti vizsgán.

Forrás:

Történetek az ősi Kínából

Kép: Clearharmony.net