Hírek,  Politika

A hongkongi tüntetők Tajvanba menekülnek, hogy onnan folytassák az ellenállást

“Miután Tajvanba menekült a hongkongi tüntetések frontvonaláról, Ben hónapok óta ismétlődő rémálomban szenvedett: azt látta álmában viszont, ahogy tüntető társait a rendőrség kínozza, de nem tudott segíteni nekik.

Tíz hónappal a tajvani menedékkeresés után enyhült a tehetetlenség érzése, és visszatért harci szelleme. Több tucat korábbi hongkongi között van, akik megtalálják a módját, hogy ellenálljanak Pekingnek Tajvanról.

Az aktivisták becslése szerint legalább 200 tüntető van Tajvanon, ahol a hatóságok diszkréten megengedték nekik, hogy ott tartózkodjanak a turisztikai vízumok meghosszabbításával.

”Tüntetőkként már nem tudunk segíteni Hongkongnak, tehát amit tehetünk, az az, hogy erőnket a tengerentúlra helyezzük ”- mondta Ben, aki elutasította valódi nevének használatát, mert attól tart, hogy Hongkongban üldöznék a tiltakozásokban betöltött szerepe miatt.

A hónap elején segített demonstrációt megszervezni a Ximending Taipei bevásárlónegyedében.

„Tudjuk, hogy haldoklunk, de reméljük, hogy Kína ugyanolyan büntetést kaphat. Azt akarjuk, hogy ami történik velünk, az Kínával is megtörténjen ”- mondta a 21 éves férfi. „Azt akarjuk, hogy az egész világ elgondolkodjon:” akarunk-e üzletet folytatni egy olyan országgal, amely annyira rosszul bánik az emberekkel „.

A fiatal tiltakozók tavaly júliusban kezdtek menekülni Tajvanba, miután a Törvényszék aláaknázta a törvényhozási tanácsot és fokozta a rendõrségi fellépéseket. Mivel nem volt lehetőség tartósan maradni, sokan visszatértek, de az aktivisták szerint legalább 200 tüntető még mindig Tajvanon tartózkodik. A hatóságok diszkréten megengedték számukra, hogy rövid távon tovább tartózkodjanak Tajvanon, azáltal, hogy meghosszabbítják a turisztikai vízumokat, és ösztönzik őket, hogy beiratkozzanak egyetemi tanfolyamokra a hallgatói vízumok megszerzése céljából.”

Tovább: https://chinaspotlight.co.uk/hong-kong-protesters-flee-to-t…

https://www.theguardian.com/…/hong-kong-protesters-flee-to-…