Hírek,  Politika

A hongkongi oktatási hivatal csütörtökön új iránymutatásokat vezetett be

“A hongkongi iskolákat arra utasították, hogy tegyék ki a kínai zászlót és énekeljék a kínai nemzeti himnuszt, amint a város megkezdte az ellentmondásos himnusztörvény végrehajtását.

A hongkongi oktatási hivatal csütörtökön új iránymutatásokat vezetett be, amelyben közzé tette a félig autonóm kínai város általános és középiskoláinak szóló szabályait az új jogszabályok betartására, amelyek június 12-én léptek hatályba.

A „Nemzeti Himnuszi Rendelet” elnevezésű törvény kimondja, hogy bárki, aki sérti a kínai nemzeti himnuszt … 50 000 HK (kb. 6400 dollár) vagy legfeljebb három év börtönbüntetéssel büntethető.

A törvényjavaslat vitát váltott ki, amikor azt tavaly előkészítették, bár végül Hongkong jogalkotóján keresztül 41 igen szavazattal és egy ellenében szavaztak meg. A kínai kontinentális törvény már hatályban van.

„Ez az erkölcsi, a polgári és a nemzeti oktatás része, és elősegíti a hallgatók nemzeti identitásérzetének fokozását” – mondta az Oktatási Iroda szóvivője az új iránymutatások bejelentésében.

Az iskoláknak azt is kiadták, hogy vizsgálják meg azokat az eseményeket, amikor a diákok vagy a tanárok tiszteletben kell tartsàk Kína nemzeti himnuszát, és szükség esetén hívják a rendőrséget (a South China Morning Post értesülései szerint).

Míg Hongkong „egy ország, két rendszer” alatt működik, és nagyobb autonómiával rendelkezik, mint az ország többi része, a pekingi legfrissebb jogszabályok igyekeztek rontani ezt a státuszt, és széles körben nézeteltéréseket váltottak ki.

Forrás: https://www.businessinsider.com/hong-kong-schools-national-anthem-law-flag-2020-6?fbclid=IwAR34Uq3FTOjnlYyzE0fyH5iDvwVPzLvoCHEs5GL7M6bsy-iRcod5sydufgc