Kultúra

A híres kínai mondás mögött rejlő történet: “Zengzi megöli a disznót”

Zengzi, egy kínai filozófus és Konfuciusz tanítványa (tudós), jól ismert és gyakran idézett az egyik leghíresebb kínai mondás kapcsán: “Zengzi megöli a disznót”. Ez a történet arról szól, hogy a gyerekeket becsületességre és megbízhatóságra tanítsuk.

Egy nap Zengzi felesége éppen vásárolni készült, amikor kisfia megragadta a ruháját, és könnyes szemmel könyörgött, hogy hadd menjen vele. Egy idő után Zengzi felesége azt mondta:

„Kedves fiam, ha itthon maradsz, megölöm a disznónkat, és amikor visszajövök, elkészítem a kedvenc ételedet, a párolt sertéshúst.”

A fiú beleegyezett, és elengedte az anyja kezét, a finom disznóhúsos étel képe csábította, amit aznap este ehet majd. Amikor az anya visszatért, látta, hogy Zengzi késsel a kezében próbálja elkapni az egyetlen disznójukat. Az asszony meglepődött, és megpróbálta megállítani. „Mit csinálsz?” – kérdezte. „Megölöm a disznót” – válaszolta Zengzi. „De miért? A mai nap nem különleges alkalom, hagyjuk meg a tavaszi ünnepségre” – mondta.

„Nem azt ígérted a fiunknak, hogy párolt sertéshúst készítesz neki?” – kérdezte Zengzi. A felesége nevetett:

„Hogy lehetsz ilyen buta. Én csak hízelegtem neki, hogy otthon maradjon.”

De Zengzi nem nevetett. „Hogy tudod becsapni a fiunkat? Tudod, hogy még nagyon kicsi, és nekünk, szülőknek példát kell mutatnunk. Ha hazudsz neki, azzal arra tanítod, hogy másokat is becsapjon. Szerinted ez a helyes módja annak, hogy egy anya így tanítsa a fiát, megmutatva neki, hogy nem lehet megbízni benne?”

Ezekkel a szavakkal beledöfte a kését a disznóba, és megölte azt. Így keletkezett a „Zengzi megöli a disznót” kifejezés.

Forrás:

Kép: Zengzi (jobbra) térdel Konfuciusz (középen) előtt, ahogyan azt a Song-dinasztia „A gyermeki jámborság klasszikusának illusztrációi” című festménye ábrázolja. (Public Domain / https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:The_Classic_of_Filial_Piety_(開宗明義章_畫).jpg)