Kultúra,  Történelem

A híres fizikus, Wen Zhi története

Wen Zhi (Kr.e. 323-284) Szong állam egy polgára volt az államok (Kr. e. 475-221) közt dúló háborús időszakban. Meglehetősen jártas volt a gyógyászatban. A Zhi Zhong egy fejezetében a Történet a Qing Dinaszita előttről című könyvben, melyet Lu írt, volt egy Wen Zhi-től származó bejegyzés, melyben azt írja le, hogy hogyan alkalmazta a tradicionális pszichológiai elvet: ismertebb nevén a „depresszió helyettesítése haraggal“ elvét, hogy Qi állam Min királyának depresszióját meggyógyítsa.

Az államok közti háborúzások ideje alatt, Qi állam uralkodója, Min király depresszióban szenvedett. Így hát behívták a híres fizikust, Wen Zhi-t, hogy nyújtson orvosi segítséget, amit ő szívesen meg is tett. Az orvosi kivizsgálás után Wen Zhi elmondta a koronahercegnek, “A király depressziója minden esetre meggyógyítható, ámbár ha a király meg lesz gyógyítva, akkor kétségtelen, hogy meg fognak ölni.”

A herceg elcsodálkozott ezen a kijelentésen és összezavarodva megkérte Wen Zhi-t, hogy ezt magyarázza el neki. Wen Zhi így válaszolt, “Őfelsége depresszióját csak úgy lehet meggyógyítani, ha haragot vált ki. A felség felmérgesítése, azonban biztos, hogy kivégzéssel lesz megtorolva.’’

Miután a herceg meghallgatta a választ, így könyörgött hozzá: “Ha meg tudná gyógyítani a király depresszióját, a királyné és én a saját életünket kockára téve könyörögnénk, az ön életéért.” Wen Zhi nem tudta elutasítani a kérelmet és beleegyezett, “Akkor hát az életemet fogom kockáztatni, hogy megyógyítsam a király depresszióját.”

Wen Zhi megkezdte a gyógyítást: egy találkozót szervezett a herceg segítségével, hogy meggyógyítsák a királyt. Wen Zhi készakarva lekéste a találkozót és megvárakoztatta a királyt. Ezt megtette második és harmadik alkalommal is. Vegül Min király végtelenül mérges lett Wen Zhi pimaszsága miatt, hogy ilyen sokszor semmibe vette a találkozókat. Pont ebben a pillanatban megjelent a király előtt Wen Zhi. Anélkül, hogy lehúzta volna a cipőjét és engedélyt kért volna, Zhi rámászott Min király ágyára. A király köntösén taposva megkérdezte a királytól mi a helyzet a depressziójával.

Min király dühtől elvakultan semmibe vette Wen Zhi kérdéseit. Ezután Wen Zhi megpróbálta Min királyt még mérgesebbé tenni, azáltal hogy illetlen szavakat mondott. Végül Min király felugrott és ordított. Amint ezt megjósolta, Min király depressziója ezen a módon meggyúgyult, nyom nélkül eltűnt, ám ez Wen Zhi életébe került.

Forrás:

https://hu.clearharmony.net/articles/a1927-Regi-idok-muvelesi-tortenete-A-hires-fizikus-Wen-Zhi-tortenete.html#.YKPeo928qUl

Kép: Pixabay (free)