Kultúra

A főnix jelentősége keleten

A főnix jelentősége keleten

A hagyományos kínai kultúrában a főnix, amelyet feng huang-nak hívnak, varázslatos képességekkel rendelkezik. Az egyik tehetsége az, hogy megítélje az emberek jellemét és megáldja az igaz embereket. Egyébként a kínai császárné jelképe is egyben, amely a császár sárkányának párja.

„A legkorábbi időkben a feng huang nem egy madárra, hanem kettőre utalt. Feng hím madár volt, míg huang nőstény. Együttesen a yin-yang szimbólum metaforája, mind a nők és a férfiak tiszteletbeli kapcsolatának szimbóluma. Később a feng-t és a huang-t egyetlen női madárrá egyesítették, és gyakran hím sárkánnyal párosították…”- írta a Shen Yun Performing Arts.

A világ teremtési története

A kínai kozmológiában a feng huang kulcsszerepet játszott a világ megteremtésében. Ez egyben a jó szerencse szimbóluma, és az irgalmat, a tűz, a nyár és a dél elemeit képviseli.

A hagyomány szerint a létezés előtt volt egy bozontos, szarvakkal rendelkező lény, amelyet Pan Gu-nak hívtak. Óriási isten volt, aki a hatalmas káosz „tojásából” származott, amelyben 18 000 éve aludt.

Fantasztikus négy társával együtt Pan Gu alkotta az öt elemet (fém, fa, víz, tűz és föld), a bíborpontokat (észak, dél, kelet, nyugat és a központ) és az évszakokat (tavasz, ősz, tél, nyár és késő nyár). A sárkány, qilin (szarvakkal és patákkal rendelkező lény, más néven „kínai egyszarvú”), egy teknős és a feng huang voltak mellette. Mindegyik lény vállalta a felelősséget a létrehozott dolgok egyötödéért.

Isteni szimbólum hordozója

A Feng Huang a kegyelmet és az erényt szimbolizálja. Egy kínai szöveg a Kr. e. 4. századból, amelyet „a hegyek és a tengerek klasszikusának” neveznek, a főnixet a következőké módon írja le. A feng huang feje az erény, a háta a tisztesség, a szárnyai a szolgálat, a mellkasa az irgalom és a hasa a hitelesség.

Szerencse hozó

A főnix sok szerencsét és áldást hoz, ezért szobrát ünnepségekre, például esküvőkre állítják fel. A főnix szintén új kezdetet jelent. A misztikus madár állítólag a zord időkben eltűnik, és csak akkor tér vissza, amikor egy új, virágzó korszak kezdődik.

Feng ShuiA Feng Shui-ban a főnix a szerencse jelképeként is szolgál. Helyes használat esetén a lény állítólag kedvező Qi-t hoz az életre és otthonra nézve. A táj feng shui-ban a főnixet egy ház elülső kertje képviseli. Ha egy kő vagy egy kicsi megemelt terület helyezkedik el az előcsarnokban, ez a feng huang szimbólumát jelképezi, és boldogságot hoz. A főnix és a sárkány szobrának elhelyezése a hálószoba délnyugati sarkában elősegíti a boldog házas életet.

Forrás: http://www.visiontimes.net/der-phoenix-symbolik-im-traditionellen-china-und-im-westen/