Kultúra,  Történelem

A Csing-dinasztia zászlaja

A Csing-dinasztia (1644–1912) zászlaja a 19. század végén elfogadott embléma volt, amely egy Azúr Sárkány-t ábrázolt egy sima sárga mezőn, a három lábú varjú piros lángoló gyöngyével a bal felső sarokban. Ez lett Kína első nemzeti zászlaja, és általában „Sárga Sárkány Zászlónak” nevezik.

Kína császári dinasztiáinak története során a sárgát egymást követő kínai császárok színének tekintik. A legendás Kína első császárát Sárga Császárként ismerték (hagyományos kínai: 黃帝; egyszerűsített kínai: 黄帝; pinyin: huángdì).

A kínai császár általában egy kínai sárkányt használt a birodalmi hatalom és erő szimbólumaként. Általában egy ötkarmú sárkányt csak a császárok használtak.

Az Azúr Sárkány a legnemesebb kínai mitológiai lény, isteni állat, kelet szelleme, mely egyaránt félelmetes, hatalmas, igazságos és jóságos. Gazdagsággal, jó szerencsével és termékenységet hozó időjárással jutalmazza a bátor és tisztaszívű embereket. A hatalom jelképévé vált, számos kínai dinasztia tőle származtatja erejét.

A kínai kultúrában lángoló gyöngy látható a sárkány feje tetejénél. A gyöngy a gazdagsággal, jó szerencsével és jóléttel társul.

Kezdetben a zászló háromszög alakú volt, majd 1889-től a képen látható formát vette fel.

Forrás: Vision Times, Wikipedia