Kultúra

A császári város déli, fejedelmi kapuja, Peking, Kína [1901] Hawley C. White Co. [felújított kép]

A császári város déli kapuja, amelyet Kína szertartásos kapujának tekintettek, már a Ming-kor óta állt. A Csing-uralom alatt átkeresztelték Nagy Csing-kapunak 大清門, és a kínai mellett mandzsu írásjelek is szerepeltek rajta. A Csing bukásával azonban a kaput ismét átnevezték, és a Kínai Kapu 中華門 nevet kapta. Sajnos maga a történelmi kapu nem a hódítók, hanem a várostervezés áldozatául esett. A Tienanmen tér kibővítése érdekében 1954-ben lebontották, és később, Mao 1976-ban bekövetkezett halála után Mao mauzóleumának helyszíne lett.

****** Sok pekingi történelmi épületben a kínai-mandzsu kettős feliratot a Csing-korszak bukása után tisztán kínaiakra cserélték, bár néhányban még mindkettő megtalálható, és ha elég kitartóak vagyunk, megtalálhatjuk őket. Sajnálatos módon maga a mandzsu nyelv ma már lassan kihal, mivel az utolsó megmaradt anyanyelvi beszélők kihalnak. Ez egyedülálló problémákat jelent a Qing történészek számára, mivel már senki sem érti a Qing-dinasztia levéltárainak mintegy 20%-ában található mandzsu írásos szöveget.

*******

Az eredeti kép az USA Kongresszusi Könyvtárában található LC-USZ62-137033 reprodukciós számmal.

A Hawley C. White Company-tól származó és most az amerikai Kongresszusi Könyvtárban található kép, amely két kultúrát hidal át, amelyek mindkettője már régen a történelem homályába veszett (a kínai monarchia és a Csing-dinasztia is csaknem egy évszázada eltűnt). Hawley C. White cége az egyik legtermékenyebb sztereoszkópos képeket gyártó cég volt. Katalógusa állítólag több mint 13 000 válogatott képet sorolt fel a világ minden tájáról, az 1800-as évek végétől 1915-ig. Ráadásul képeit tömegesen tudta előállítani, mivel feltalálta az automatizált sötétkamrás eljárást, amelyben a negatívokat fényképészeti nyomtatópapírra helyezték, megfelelően exponálták, majd kémiailag fejlesztették, mindezt automatikusan, gépi úton. Az 1900-as évek elején ez mérnöki csodának számított. A HC White Company képei nem csak jobb minőségűek voltak, hanem egyenletesek is, és gyorsan, sokkal nagyobb mennyiségben készültek, messze túlszárnyalva mind a nagyobb riválisok, a Keystone, mind az Underwood (a másik sztereoszkópos nézegető cég) napi termelését. A Keystone végül felvásárolta White cégét, amikor White úgy döntött, hogy visszavonul.

Forrás: https://flic.kr/p/7dxaH2

Restaurálta Ralph Repo